Da li je istina da gutamo pauke dok spavamo?
ilustracija

Da li je istina da gutamo pauke dok spavamo?

Rijetko ko voli da vidjeti prizor pauka koji plete mrežu u ćošku našeg doma, a još više jeze izaziva mnogima poznata činjenica da svake godine u snu progutamo između pet i deset pauka, a ta brojka se penje do nekoliko stotina tokom života, zavisno u kojem dijelu svijeta živite.

Razne varijacije te statistike nešto je što se često čuje, no je li riječ o istini ili mitu, tek rijetki znaju.

Ako imate velik strah od pauka, koji se stručno naziva i arahnofobija, jedna je od najčešćih strahova koji u manjoj ili većoj mjeri pogađa oko 50 posto žena i 10 posto muškaraca.

No, naučnici kažu kako realnih razloga za brigu nema - riječ je o običnom lažnom mitu, piše Independent, prenosi Express.hr.

  Za početak, pauci rijetko za sobom ostavljaju mreže, a ako to čine, to rade kako bi ulovili druge životinje manje od njih, a ne ljude. Upravo je to njihov plijen i na to se koncentrišu, dok ljude ignorišu.

Stoga, osim ako imate dom pun mrtvih muva koje vam se nalaze oko kreveta, male su šanse da će mu se pauk uopšte približiti. Osim toga, pauci su izuzetno osjetljivi na vibracije, pa prizor velikog čovjeka koji diše i pritom se miče, ili još gore hrče - kako to obično čine oni koji spavaju s otvorenim ustima, što je preduslov za jedenje pauka. 

- Vibracije su velik dio doživljaja svijeta za jednog pauka, a osoba koja spava nije nešto čemu bi pauk svjesno i voljno prišao - kaže britanski naučnik Rob Kravford.

U ušima još i završe...

Pucketanja u uhu devetogodišnjeg Džesija Kortnija iz grada Albanyja u SAD-u pretvorila su se u nepodnošljivu bol.

Nakon ljekarskog pregleda dječaka je šokirao pronalazak u uhu - iz lijevog slušnoga kanala ispala su dva pauka, od kojih je jedan još bio živ.

Džesi je početnu bol opisao kao da pucketaju zobene pahuljice. Svoje parazite je dječak dobio za suvenire, ovaj put oba mrtva.

Pauk ispod kože

Australijanac na ljetovanju na Baliju primijetio je veliku crvenu mrlju na svome tijelu na mjesto gdje je imao nedavnu operaciju slijepog crijeva. Lokalni su ga ljekari uvjeravali kako se radi o ugrizu insekta te su mu propisali antialergijsku kremu. Nakon što su je nanijeli, crveno područje su prekrili mjehuri. Vratio se u bolnicu, a dalje pretrage su pokazale da se radi o tropskom pauku koji je ušao u njegovo tijelo kroz svježi rez i živio ispod kože tri dana.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.