Zaštitnik će reagovati na eventualna kršenja prava pacijenata
ilustracija

Elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda

Zaštitnik će reagovati na eventualna kršenja prava pacijenata

Realizacija Projekta elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama praćena je pozitivnim i negativnim iskustvima korisnika a Zaštitnik ljudskih prava i sloboda će nastaviti sa praćenjem primjene ovog sistema i reagovati na eventualna kršenja prava pacijenata.

Projekat elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama počeo je 15. juna ove godine.

Ministarstvo zdravlja obrazložilo je da je Projekat pokrenut u cilju ostvarivanja sveobuhvatne, blagovremene, kontinuirane, dostupne, cjelovite i specijalizovane zdravstvene zaštite.

Na osnovu traženih i pribavljenih izjašnjenja od Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja Podgorica i Kliničkog centra Crne Gore, kao i informacija do kojih se došlo praćenjem stanja u vezi  funkcionisanja i efekata elektronskog zakazivanja pregleda, Zaštitnik zapaža da je realizacija Projekta elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama praćena pozitivnim i negativnim iskustvima korisnika, ocijenjeno je iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava.

"Zaštitnik zapaža da su u dosadašnjoj realizaciji projekta elektronskim zakazivanjem pregleda smanjenje liste čekanja za određene zdravstvene usluge i omogućeno pacijentima da te usluge ostvare u što kraćem roku i pored određenih poteškoća koje ometaju njegovo funkcionisanje.

Sistem elektronskog zakazivanja pregleda doprinio je rješavanju pojedinih problema našeg zdravstvenog sistema, kao što su duge liste čekanja, redovi u čekaonicama zdravstvenih ustanova i dr.", navodi se u saopštenju.

Ovim sistemom predviđeno je da pacijenti specijalistički pregled zakažu u mjestu u kom se nalazi njihov izabrani ljekar, a potom da pregled obave u najbližoj bolnici i u najkraćem vremenskom periodu

. Pacijenti koji ne mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu u mjestu prebivališta (nepostojanje zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa) upućuju se i stavljaju na liste čekanja u drugu najbližu zdravstvenu ustanovu, uz naknadu putnih troškova.

Prilikom zakazivanja pregleda pacijenti i izabrani ljekari suočavaju se povremeno sa problemom da zakažu pregled kod određenog specijaliste, zbog nedostatka termina (kod pojedinih ljekara slobodni termini su tek u narednoj godini) zbog čega su pacijenti primorani da čekaju duže vrijeme na preglede ili eventualno da zdravstvenu zaštitu zatraže u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova, izlažući se dodatnim troškovima - stoji u saopštenju.

Takođe,kako se dodaje, za neke procedure koje su neophodne za kontrolni pregled teško se nalaze termini, pa pacijenti koji su zakazali kontrolni pregled kod specijaliste, a u međuvremenu ne uspiju da pribave potrebne nalaze, mogu doći u sitaciju da pregled moraju iznova zakazati.

"Zbog toga se dešava da pacijenti samovoljno i bez zakazivanja odlaze kod specijalista na kontrolne preglede, što opet stvara gužve i neprijatnosti onima koji su već zakazani.Nedostatak kadrovskih kapaciteta u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, nedovoljna tehnička opremljenost i ispravnost medicinske opreme, kao  i opterećenost pojedinih klinika i centara nesumnjivi su razlozi koji utiču na dužinu čekanja.

Na funkcionisanje elektronskog zakazivanja pregleda utiče i ponašanje velikog broja pacijenata koji ne dolaze na zakazane preglede.  Zato je neophodno da pacijenti koji iz bilo kojeg razloga ne mogu da dođu na zakazani pregled o tome blagovremeno obavijeste svog izabranog doktora. Na taj način oslobađaju termin, daju mogućnost pregleda drugim pacijentima i utiču na smanjenje liste čekanja", ističe se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, pojedini pacijenti izrazili su nezadovoljstvo da im je elektronskim sistemom zakazivanja pregleda uskraćeno pravo na slobodan izbor doktora specijaliste medicine.

"S tim u vezi, podsjećamo na odredbu člana 6 Zakona o pravima pacijenata, kojom je propisano da pacijent ima pravo da izabere doktora specijalistu medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa kadrovskim mogućnostima ustanove.Polazeći od ove zakonske odredbe, a imajući u vidu da se naš zdravstveni sistem suočava sa ograničenim brojem kadrova, jasno je da je ostvarivanje ovog prava, za sada, uslovljeno kadrovskim mogućnostima zdravstvenih ustanova", kaže se u saopštenju.

Iz kabineta Ombudsmana ocjenjuju da će, s obzirom da je ovaj sistem tek zaživio u praksi i da je još uvijek rano ocijeniti njegov konačni efekat, nastaviti sa praćenjem njegove primjene i reagovati na eventualna kršenja prava pacijenata.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.