Uspješna godina za Univerzitet, nagrađeni najbolji studenti
Foto:UCG

Svečana sjednica

Uspješna godina za Univerzitet, nagrađeni najbolji studenti

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić uručio je danas na svečanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore nagrade najboljim studentima u protekloj godini, kao i nagradu za za doprinos u internacionalizaciji Univerziteta Crne Gore.

Svečanoj sjednici Senata pristustvovali su predsjednik Vlade Duško Marković  i ministar prosvjete Damir Šehović, članovi Senata, Upravnog odbora, dekani i direktori univerzitetskih jedinica, rukovodioci službi Univerziteta, studenti i njihovi roditelji.

SvecanasjednicaSenata28122017DraganMijatovic21

Marković prisustvovao sjednici

Nikolić je kazao da je godina za nama bila po svim parametrima uspješna za Univerzitet Crne Gore.

"Savjet za visoko obrazovanje je, na osnovu pozitivnih izvještaja međunarodne komisije eksperata za visoko obrazovanje, akreditovao  studijske programe Univerziteta Crne Gore, na sva 3 nivoa studija: Nastava prema novom modelu studiranja (3+2+3) započela je ove godine na osnovim studijama, na 54 akademska i 14 primijenjenih studijskih programa. Kroz rad Centra za studije i kontrolu kvaliteta, intezivno pratimo kako novi model funkcioniše u praksi, a kroz studentsku evaluaciju nastave,  redovno istražujemo mogućnosti za dodatna unapređenja. Uvođenje obavezne praktične nastave, uz proaktivnu saradnju sa nastavnim bazama, osiguraće da naši visokoškolci ovladaju vještinama koje traži savremeno tržište rada.
Takođe, u ovoj godini započeli smo i sa 25 novoakreditovanih studijskih programa na doktorskim studijama", kazao je Nikolić.

Rektor je kazao da je u toku 2017. godine Univerzitet nastavio sa intenzivnim međunarodnom aktivnostima kao i da su jedinice UCG imale su veoma uspješnu godinu po pitanju realizacije brojnih međunarodnih i nacionalnih projekata

Takođe, prema njegovim riječima Univerzitet Crne Gore je nastavio da napreduje na referentnim svjetskim listama.

"Tako je ove godine za 626 mjesta popravio skor na listi svjetskih univerziteta Webometrics, gdje se nalazi na 2.370 poziciji od ukupno 11.992. Napredovali smo za 616 mjesta i na prestižnoj “Top Universities by Google Scholar Citations” listi, gdje smo u julu zauzimali 1.594 poziciju sa 19.937 citata. Od tada, dakle za nepunih šest mjeseci, Univerzitet Crne Gore dostigao je preko 40.000 citata na Google scholaru.

U 2017. godini naši nastavnici i studenti dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja među kojima su najznačajnije Trinaestojulska nagrada, nagrada Oktoih, nagrade za najveća naučna dostignuća u ovoj godini od strane Ministarstva nauke, nagrada Evropske asocijacije za obradu signala za najbolji rad objavljen u vodećem svjetskom časopisu u ovoj oblasti, kao i mnoga druga", ", kazao je između ostalog rektor.

Veći budžet

Prema njegovim riječima Univerzitet je u 2017. godini dodatno finansijski konsolidovan.

"Od strane osnivača, Vlade Crne Gore, usvojen je Budžet Univerziteta za 2018. godinu u iznosu od 19,3 miliona eura, što je za 2 miliona eura više u odnosu na tekuću godinu. U partnerstvu sa Vladom Crne Gore radimo i na unapređenju univerzitetske infrastrukture, kako bi naši studenti, nastavnici i istraživači imali što bolje uslove za rad. Vlada Crne Gore je na prijedlog Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore usvojila kapitalni budžet za objekte Univerziteta za 2018. godinu, kojim su obuhvaćeni rekonstrukcija toplane i izrada glavnog projekta rekonstrukcije zgrade tehničkih fakulteta u Podgorici, izgradnja sportske sale Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću i kompleksa Akademije umjetnosti na Cetinju. Sredstva planirana Kapitalnim budžetom za ove namjene iznose milion eura.

U narednoj godini radićemo dodatno na jačanju internacionalizacije i konkurentnosti Univerziteta, kao središta visokoobrazovnog, naučnoistraživačkog, umjetničkog i inovativnog stvaralaštva, a radi osiguranja prosperiteta crnogorske akademske zajednice, privrede i društva. Prateći svjetske trendove u visokom obrazovanju i tržišnu dinamiku, radit ćemo i na osavremenjavanju institucionalnih i funkcionalnih postavki rada Univerziteta, kao i na unapređenju nastavnih sadržaja, tehničkih resursa i prostornih kapaciteta", kazao je Nikolić.

Rektor prof. dr Danilo Nikolić uručio je danas nagrade za 17 najboljih studenata: Anđeli Vlahović, Anastasiji Popović, Milici Zindović, Sanji Pavićević, Jeleni Jovović, Nebojši Boškoviću, Milevi Manojlović, Nikoli Tomiću, Bojani Zindović, Vesni Radović, Vasiliju Bojoviću, Dimitriju Čvoroviću, Dušanu Đukiću, Adisi Međedović, Sofiji Palibrk, Ivani Đuričanin i Nini Bošković.

Rektor je uručio i nagradu za doprinos u internacionalizaciji Univerziteta Crne Gore dr Mirku Đuroviću, direktoru Instituta za biologiju mora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.