Izetbegović: Ratovanje na Balkanu je završeno, osim ako drugačije ne odluče lideri iz Srbije
Bakir Izetbegović

"Nikad nije bilo do nas"

Izetbegović: Ratovanje na Balkanu je završeno, osim ako drugačije ne odluče lideri iz Srbije

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da je ratovanje na Balkanu završen proces, osim ako drugačije ne odluče lideri iz Srbije.

"Mislim da je ratovanje na Balkanu završeno, osim ako srbijanski lideri drugačije ne odluče, jer nikad nije bilo do nas", kazao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da je u kontaktu s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Mogao bi lider SDA, prezivao se on Izetbegović ili ne, biti sa svima njima u dobrim odnosima ne terate pravdu, istinu, pustite da vam koriste ogromne resurse, prave mostove gdje god hoćete i da nadležnosti iz BiH prenesu na Beograd i onda biste bili dobri. Predate interese vlastitog naroda i svi bi vas tapšali po ramenu", rekao je Izetbegović.

On je rekao da je u BiH proteklu godinu obilježilo vraćanje u prošlost i završetak rada Haškog tribunala, okončan izricanjem Ratku Mladiću i nekadašnjim visokim funkcionerima Herceg-Bosne, čime je, kako je ocijenio, dat pečat o etničkom čišćenju i stravičnim zločinima počinjenim u BiH.

"Presude su donijete protiv pojedinaca, a one su bile prilika da se skine hipoteka s naroda i omogući proces pomirenja, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu i, bez saosjećanja sa žrtvama, okrenuli su se negiranju presuda", kazao je Izetbegović.

Bez obzira na sve užase kojima su bili izloženi građani u BiH i u koje su bili uvučeni, narodi Bosne i Hercegovine će nastaviti da žive zajedno, dodao je.

"Taj zajednički život mora proći proces pomirenja, a on ne može biti izgrađen na neistini, na negiranju genocida, zločina, na perverznom slavljenju i odlikovanju ratnih zločinaca. Stoga je SDA u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH kojim će biti sankcionirano negiranje genocida i ratnog zločina, veličanje ratnih zločinaca i udruženih zločinačkih poduhvata potvrđenih presudama domaćih i međunarodnih sudova", rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da je protiv interesa BiH u ovoj godini najviše radio predsjednik RS Milorad Dodik, dodavši da je Dodik "majstor spina, koji kontroliše medije i bankarski sektor, te da on jako dobro živi".

"Razlozi za višegodišnju huškačku politiku Dodika su prozirni. Dodik je nastavio da podriva Dejtonski mirovni sporazum, nastavio da krši Zakone i odluke o ulasku BiH i NATO, da bošnjačkoj djeci zabranjuje da uče svoj jezik, da lansira izjave o povratnicima Bošnjacima... Dodik je završio na crnoj listi Stejt departmenta, a završiće i na sudovima BiH zbog izjava o povratnicima i angažmanu Alije Izetbegovića", rekao je Izetbegović.

Govoreći o sastancima Dodika s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je ocijenio da se na njima dogovaraju nesprovodive stvari, kao i da se Bošnjaci ne mogu isključivati iz dogovora.

On je kazao da se SDA u ovoj godini odlučno suprotstavila terorizmu i ekstremizmu, posvetila jačanju nepristrasnog pravosudja i odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Izetbegović je izrazio nadu da će u januaru biti predat Upitnik Evropske komisije, posle čega bi trebao uslediti kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Upitan s kim će posle izbora u oktobru sljedeće godine SDA praviti vlast, lider te stranke je kazao da se "vlast pravi sa pobjednicima i da će se posle izbora vidjeti ko će sa SDA, a ko neće".

Beta/Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.