Haradinaju povećana plata 100%, treba mu za košulje i kravate - građani donirali
Ramuš Haradinaj, foto:Fonet

Najplaćeniji premijer u regionu naljutio građane

Haradinaju povećana plata 100%, treba mu za košulje i kravate - građani donirali

Povećanje plate premijera Kosova Ramuša Haradinaja za 100 posto, samo nakon 100 dana rada, izazvalo je ogorčenje većine građana, koji su burno reagovali kako preko društvenih mreža, tako i putem umjetničkog performansa prikupljanja kravata za premijera.

Odlukom Vlade od 20. decembra da se plata premijera poveća sa oko 1.500 na 2.950 eura, svrstava kosovskog premijera među najplaćenije premijere u regionu, ali i šire.

Plata je povećana i za premijerovih pet zamjenika koja će sada iznostiti 2.500 eura. Povećane su, ali u nešto manjem postotku i plate ministara, te zaposlenih u kabinetu premijera i njegovim savetnicima. A poređenja radi, u regionu samo premijer Slovenije sa preko 4.000 eura ima veću platu od kosovskog premijera, dok je u ostalim zemljama znatno niža, u Srbiji oko 938 eura mjesečno, Crnoj Gori 1.154, Albaniji 1.700 i BIH 2.150 eura. 

Gostujući na jednoj kosovskoj televiziji Ramuš Haradinaj je pravdajući tako veliko povećanje plata rekao da on kao premijer mora da dostojno predstavlja svoju funkciju, te da zbog toga mora imati kravate, košulje, odijela.

To je još više razbjesnjelo građane, pa je na inicijativu jedne nevladine organizacije prikupljeno oko 300 kravata, koje su prije dva dana simbolično okačene na ogradu oko zgrade Vlade Kosova u centru Prištine, navodi agencija Anadolija.

haradinajkravateTanjugAP

Opozicioni Pokret “Samoopredeljenje” smatra da je enormno povećanje plata skandalozno i najavljeno je da će ta odluka biti poslata na Ustavni sud, zato što nije u skaldu sa socio-ekonomskim stanjem u zemlji i zato što je neprihvatljivo da premijer ima platu 10 puta veću od prosječne plate u zemlji. 
Politikolog Belul Bekaj u izjavi za AA kaže da bi odluka o povećanju plate premijera Kosova morala biti preispitana i poništena. 

“Imajući u vidu veliki broj nezaposlenih koji se stalno povećava i imajući u vidu da je najniža plata na Kosovu oko 170 eura, ovo povećanje je abnormalno, iracionalano, a u toliko prije što se ne može upoređivati čak ni sa onima koji imaju daleko veći i bolji standard nego što ga imaju Kosovari”, kaže Bekaj. 

On dodaje da se ne smije zanemariti činjenica da funkcioneri, bili oni visoki ili niski, imaju pravo da imaju solidan prihod koji omogućava solidnu egzistenciju, ali u onolikoj mjeri koliko omogućava i svakom običnom građaninu koji je imao sreću da je zaposlen. 

“Svakako takva odluka nije shodna vremenu, okolnostima i realnom egzistencijalnom stanju građana Kosova i u tom kontekstu mora da se preispita ukoliko ima barem malo zdravog razuma kod onih koji su nosioci politike na Kosovu”, zaključuje Bekaj. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.