Meso koje jedemo je puno hormona i antibiotika
Ilustracija

Kako razlikovati zdravo od nezdravog mesa

Meso koje jedemo je puno hormona i antibiotika

Nabubreli, često blijedičasti, previše krupni komadi mesa alarm su da je meso prepuno hormona. A takva ishrana sa sobom nosi štetne poslkedice po mladi dječji organizam, upozoravaju stručnjaci.

Pored antibiotika, preko mesa u svoj organizam unosimo i velike količine hormona.

- Odveo sam sina na redovan sistematski pregled i doktorka nas je posavjetovala da djetetu ne dajemo previše pilećeg mesa jer je, kako kaže, prepuno ženskih hormona - riječi su zabrinutog čitatelja koji se redakciji “Blica” javio nakon posjete ljekaru.

Na svom djetetu, kaže, još nije video nikakve posledice takve ishrane, ali će, za svaki slučaj, poslušati savjet ljekara.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar u beogradskom Domu zdravlja Čukarica, predočio je za “Blic” štetnosti hormonski tretirane hrane na pravilan rast i razvoj djece.

- U poslednje vrijeme kod djece koju liječimo primjećujemo da velika većina njih prerano ulazi u pubertet. Tokom pregleda takođe uočavamo i sve lošiji kvalitet dječje kože - upozorava dr Jonev.

Meso prepuno hormona i antibiotika na koži djece ostavlja i posljedice u vidu sve učestalijih strija, priča ovaj lekar.

- Kod veoma mladih devojčica javljaju se strije po tijelu koje su ranije dovođene u vezu samo sa ženama koje su više puta rađale. Na sistematskim pregledima nalazimo strije oko bradavica ili na stomaku kod djevojčica koje su tek napunile 10 godina. Kod dečaka one se javljaju takođe na stomaku, ali i na leđima. Sve ovo i dermatolozi tumače kao rezultat loše ishrane, odnosno činjenice da u hrani ima previše hormona - objašnjava dr Jonev, i dodaje da je još jedna od posledica korišćenja takvog mesa to što su nam djeca sve maljavija.

Kako je objasnio, uvodi se hormonsko gajenje biljaka, te biljke su hrana životinjama, a mi smo u tom lancu krajnji korisnici i tako unosimo gorepomenute hormone.

Osim hormona, problem su i antibiotici. Prema riječima veterinara, najveći problem predstavlja njihova upotreba u stočnoj hrani da bi stoka bolje napredovala i da se životinje ne bi razboljevale.

Kako razlikovati zdravo od tretiranog mesa

Zdrava svinjetina ima svijetlu do tamnocrvenu boju, u zavisnosti od starosti. Masno tkivo je bijelo, a meso mora da bude prošarano masnoćom. Sa druge strane, svinja koja se hranila stočnom hranom punom antibiotika ima bjeličasto meso i dosta je krupnija. Obično je takvo meso prepuno vode, koja se i vidi prilikom kupovine.

Pileće meso koje je puno antibiotika i hormona obično je krupnije, mekano je, a nakon pečenja kost se vrlo lako odvaja od mesa. Boja mesa je bledunjava i takođe je puno vode. Nasuprot ovakvom mesu, domaća piletina sa sela je čvršće strukture, meso je zalijepljeno za kost.

Blic

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.