Amfilohije pokušava da skloni patrijarha Irineja?
Mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej

Pomoću svojih struja u SPC

Amfilohije pokušava da skloni patrijarha Irineja?

Tajni apel koji je mitropolit Amfilohije sastavio sa grupom vladika SPC samo još jedan pokazatelj nesvešteničkog već političkog ponašanja ovog crkvenog poglavara.

Mitropolit Amfilohije ima svoju struju unutar SPC, ali uprkos tome, uticaj nikada nije uspio da proširi toliko da bi bio izabran za patrijarha. Kako saznaje „Blic”, pomenuta struja namjeravala je da ove jeseni sazove Sabor SPC na kojem bi se navodno razgovaralo o unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je nešto prije toga predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Sastavljena je peticija tim povodom, ali su taj dokument potpisala tek petorica vladika i svi su izvan Srbije.

Izvor “Blica” kaže da je ideja Sabora zapravo bila da se skloni patrijarh Irinej.

"Amfilohije je teško podnio što nije izabran za patrijarha kada su vladike dale podršku Irineju. Njegova struja sve vrijeme insistira na priči da je patrijarh star, da ne može da drži stvari pod kontrolom i da treba da bude penzionisan. Međutim, podršku za to nema",navodi izvor Blica upoznat sa dešavanjima unutar SPC.

Da je posredi čist interes, a ne religiozni i nacionalni razlozi, vidi se, kako sagovornik Blica i po Amfilohijevom djelovanju u svojoj mitropoliji. On, naime, gotovo i da ne kritikuje crnogorsko priznaje nezavisnog Kosova, a nema stav ni kada je riječ o ulasku Crne Gore u NATO.

Sagovornik „Blica” otkriva razloge za to.

"U Crnoj Gori trebalo je da bude usvojen zakon kojim se oduzima sva imovina SPC, što bi predstavljalo ozbiljan udarac. Tada je na razgovor kod Amfilohija došao emisar iz Ambasade SAD, kojeg nije primio mitropolit lično, već njegov najbliži saradnik. Američki izaslanik tražio je da se mitropolit ne miješa u priče o ulasku Crne Gore u NATO i da to nikako ne kritikuje, a da će Sjedinjene Države zauzvrat obezbijediti da pomenuti zakon ne bude usvojen" priča izvor Blica”upoznat sa detaljima sastanka.

Amerikanac nije dobio odgovor, ali se po ponašanju mitropolita može zaključiti da ga je prećutno prihvatio.

Struju oko mitropolita Amfilohija pogodilo je i to što je država rekla da će iz budžeta pomoći završetak radova na Hramu Svetog Save.

"Mnogo novca prošlo je kroz Hram. Do sada je pet puta mogao da se završi, ali zbog toga što nije bilo nikakve kontrole, radovi su i dalje aktuelni", ističe sagovornik.

„Blic” je juče objavio apel za odbranu Kosova i Metohije koji je mitropolit Amfilohije objavio u nedelju, u Crkvi Sv. Nikole u Radovićima na Luštici, pred nekoliko vladika SPC. Dokument podsjeća na politički pamflet, a u njemu se ignoriše unutrašnji dijalog o Kosovu. Na početku apela stoji da se “prvi put u srpskoj istoriji nadvila opasnost da srpska ruka potpiše predaju Kosova i Metohije u tuđe ruke”.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.