Crnogorska sela sačuvati od zaborava
Foto:Željko Đukić

Bjelopoljac u fotografskom pohodu na sela

Crnogorska sela sačuvati od zaborava

Multimedijalni umjetnik iz Bijelog Polja Željko Đukić prethodnih mjeseci obišao je ruralna prodručja u više opština na sjeveru zemlje kako bi kroz fotografiju predstavio seoski život, običaje, objekte, ljude, poljoprivredu i zanate. Ono što je zabilježio predstaviće na izložbi u januaru u Centru za kulturu u Bijelom Polju.

Crnogorska sela su svakodnevno društveno - politička tema. Đukić kaže da već duži noz godina kroz svoj građanski i NVO aktivizam prati, zapaža i reaguje kada je tema sela u pitanju.

"Impersioniran sam našim bogastvom ruralnih područja, starinskom arhitekturom, prirodom ali i običajima koji se i dalje baštine. Želja mi je da dokumentujem trenutno stanje u crnogorskim selima, da zabilježim za buduće generacije stanje na selu u 2017.godini. Kako žive ljudi, kako izgleda selo jer vjerujem da će u budućnosti situacija biti drugačija vjerovatno mnogo modernija, tako da će ovo što je danas nama normalno budućim generacijama imati istorijski značaj", kaže Đukić.

49Copy2

Foto:Željko Đukić

On je od marta ove godine pa obilazio ruralna područja Bijelog Polja, Berana, Plava, Gusinja, Cetinja, Ulcinja, Kolašina, Mojkovca Žabljaka kako bi pokušao da kroz fotografski objektiv zabilježi interesantne detalje koji će biti predstavljeni na izložbi koja nosi naziv "Psihologija sela".

"Tokom rada na terenu i brojnih pređenih kilometana napravio sam oko 10 hiljada fotografija koje su trenutno u fazi selekcije od čega će na izložbi biti predstavljeno oko šezdeset. Ostale fotografije će biti dostupne u elektronskom formatu na društvenim mrežama i mom web sajtu. Istaći ću da će izložba "Psihologija sela" biti i drugačija od onih na koje smo navikli ali za sada neću da otkrivam detalje", naveo je Đukić.

414Copy

Foto:Željko Đukić

On je pripremio i svojevrsnu analizu stanja u crnogorskom selu danas a svoja zapažanja će iznijeti na izložbi čiji će precizan datum biti naknadno saopšten.

Zahvaljuje na odličnoj saradnji Abazu Dizdareviću, direktoru Centra za kulturu i Stevu Vasiljeviću profesoru Fotografije za doprinos u dijelu selekcije fotografija.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.