Netflix uskoro prikazuje dokumentarac o tome kako nas truju hranom (VIDEO)
Foto: Netflix

Netflix uskoro prikazuje dokumentarac o tome kako nas truju hranom (VIDEO)

U šest epizoda dokumentarne serije Rotten (Trulo) Netflix je odlučio da pokaže da prehrambena industrija ima svoju mračnu stranu.

"Prehrambena industrija je na punom udaru. Kriza je globalna. Naša tijela odbijaju hranu koju jedemo, ali čak i stručnjaci ne znaju šta se događa", čuje se u uvodu dokumentarnog filma.

Serija Rotten hranu tretira kao savršen zločin, pri čemu ulazi duboko u podzemlje proizvodnje hrane i otkriva korupciju, dimenzije problematike prehrambenog otpada i neposredne prijetnje za naše svakodnevne navike u ishrani, saopštili su iz Netflixa.

"U svijetu u kojem su veliki lanci snabdijevanja sve više isprepleteni i konsolidirani, ova serija počinje na vašem tanjiru i ide tragom novca do šokantnih posljedica - svjesno ili nesvjesno izazvane regulative, inovacija i čiste pohlepe", najavljuje se u seriji koja će biti emitovana 5. januara.

Iza serije stoji tim Zero Point Zero, produkcijska kuća koja je potpisana pod takve kulinarske TV hitove kao što suThe Mind of a Chef, Parts Unknown Anthonyja Bourdaina i Bourdainov novi dokumentarni serija Wasted! 

Rotten je obradio temu korupcije u prehrambenoj industriji, a svaka epizoda je posvećena određenoj sirovini, odnosno industriji. 

U prvoj epizodi pod nazivom Lawyers, Guns and Honey (pravnici, puške i med), pažnja usmjerena na "globalni biznis medom" i najozloglašeniju aferu s medom (tzv. Honeygate) kada su dva najveća američka proizvođača ilegalno uvozila kineski med pun antibiotika i aditiva, i prodavala ga kao vrhunski ekološki američki med. 

U ostalim epizodama koje se bave alergijama na hranu, uvozom kineskog bijelog luka, peradarsku industriju, mljekarsku industriji i ribarstvo, dokumentarac predstavlja užasavajuće uslove u kojima rade profesionalci, masovne eksploatacije domaće radne snage i sveprisutno izigravanje kupca, kojem zbog svemoćnog dolara prodaju sve toksičnije i kancerogenije proizvode. 

Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.