Azri Bašić 14 godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima
Azra Bašić

Azri Bašić 14 godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima

Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu Azri Bašić za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine. Osuđena je na 14 godina zatvora.

Sudsko vijeće je, na osnovu saglasnih iskaza svjedoka, zaključilo da je Bašićeva ubila Blagoja Đuraša, te da je nanosila snažne fizičke i psihičke povrede zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA, prenosi RTRS.

To je zaključeno i na osnovu iskaza svjedoka koji su u vrijeme istrage prepoznali Bašićevu na fotografiji, pa su izjavili da je bila jedina žena u Domu JNA u periodu kada su izvršena ta krivična djela. Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo u obzir broj krivičnih djela i iskazanu okrutnost pri njihovom izvršenju.

Bašićeva je optužena da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Prilikom iznošenja završnih riječi, tužilac je od Suda BiH zatražio da Bašićevoj izrekne zatvorsku kaznu od 15 godina, jer je tokom sudskog postupka dokazao da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocijenio je da je presuda Suda BiH "zaslužena i adekvatna i u skladu sa kvalifikacijom krivičnog djela".

On je rekao da je takvom kaznom pravda zadovoljena jer su žrtve dobile barem tu satisfakciju, kao i da je postupajući tužilac "dobro obavio" posao u ovom predmetu, prenosi portal Nezavisne.

"Može se očekivati da drugostepeni sud potvrdi ovu kaznu. Međutim, ne bi bila novost da joj kazna bude skraćena, s obzirom na to da su sudije Apelacionog vijeća tokom rata bile sudije vojnih sudova takozvane Armije BiH", rekao je Kojić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.