Igrom i glasom očarali publiku

Novogodišnji koncert KUD-a Tekstilac: Vrijednost koja traje (FOTO/VIDEO)

Novogodišnji koncert Kulturno umjetničkog društva Tekstilac održan je proteklog vikenda u Bijelom Polju.

U prepunoj sali Centra za kulturu priređen je veličanstveni nastup za sve ljubitelje tradicionalnih igara, koji su karte kupili u rekordno kratkom roku.

Članovi KUD-a  „Tekstilac“ su i ovaj put opravdali povjerenje Bjelopoljaca, pa su igrom i glasom oduševili sve prisutne i uz aplauz izveli sedam koreografija: Splet igara iz Crne Gore koje je izveo dječiji ansambl i tako otvorio koncert, treći čin iz opere Ero s onog svijeta Jakova Gotovca, Igre iz Sandžaka, Banatski motivi, Splet igara iz Srbije, Splet igara iz Slavonije i Vranjsku svitu u izvođenju prvog ansambla.

2599311110208531348479694846089958o

Foto: Kodex

Umjetničke koreografije je pratio i orkestar u sastavu harmonike, frule, gitare, basa, klarineta u flaute, a svojim vokalom solistkinja KUD-a Katarina Kovačević, izvela je i tri narodne pjesme.

Tradicionalne nošnje protkane veselim bojama i zlatnim nitima, davale su posebnu čar igri mladih djevojaka i momaka, koji su uvježbanim i sigurnim koracima sa osmjehom i lakoćom prikazivali priču za pričom.

2610798010208553203826064588452689o

Foto: Kodex

Na sceni je od koreografije do koreografije prikazano narodno stvaralaštvo, koje ovo društvo vjerno čuva od zaborava.

Umjetnički rukovodilac KUD-a Tekstilac Željko Cvijović kazao je za portal Kodex da je izuzetno zadovoljan održanim koncertom.

„Sama činjenica da su sve karte za novogodišnji koncert prodate za veoma kratko vrijeme, 15-20 minuta pokazuje da postoji ogromno interesovanje građana za naš rad, a mislim da KUD Tekstilac to zaslužuje“, kazao je Cvijović.

2599302010208531347399667448682600o

Željko Cvijović, foto: Kodex

On je istakao da je 2017. godina bila veoma uspješna za folkloraše te da su imali turneje van Crne Gore, u Makedoniji i Turskoj.

„KUD Tekstilac ima jedan kontinuirani rad, što dokazuje i činjenica da svake  godine upisujemo i preko 300 novih članova, a neki od njih su se predstavili i na ovom koncertu“, kazao je Cvijović i dodao da za sledeću godinu planiraju nove koncerte na teritoriji Crne Gore i van nje.

26037722102085313483596911364251566o

Foto: Kodex

Članica KUD-a Tekstilac Anđela Knežević kazala je da su ovaj koncert posvetili Bijelom Polju.

„Bila je čast i privilegija igrati u rodnom gradu, još je ljepši osjećaj kada nas publika nagradi aplauzom za svaki korak i pjesmu. To nam daje vjetar u leđa da budemo još bolji i uspješniji“, kazala je Anđela za Kodex.

Ona je otkrila da iza tog koncerta stoje sati vježbanja, u koje folkloraši ulažu mnogo truda, rada i ljubavi.

„Samo folkloraši znaju šta znači kada izađemo na scenu i kada krenu prvi taktovi igre i pjesme - taj osjećaj je neopisiv jer folklor je ljubav“, kazala je Anđela.

Ona je u ime svih članova kulturnog društva, čestitala građanima Novu 2018. godinu i predsotojeće praznike, sa željom da ih provedu i zdravlju i sreći.

Ovim koncertom su opravdane 53 godine postojanja KUD-a Tekstilac, a prošlo, sadašnje i buduće vrijeme su kao i uvijek prijatelji koji ruku pod ruku obezbjeđuju vječnost.

Pogledajte i dio koncerta:

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.