Krivične prijave protiv 10 lica

Berane: Policija pretresla 23 lokacije, uhapšene četiri osobe, tri u bjekstvu

U okviru sedamneste akcije u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa policija je pretresla 23 lokacije na sjeveru države i oduzela oružje, municiju, vozila, sredstva komunikacije, dokumentaciju i 15 kg skanka. Uhapšene su četiri osobe i podnijete krivične prijave protiv 10 lica.

Službenici Sektora kriminalističke policije su danas  u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Berane i Odsjeka za borbu protiv droge a uz podršku Posebne jedinice policije i u koordinaciji sa državnim tužiocem u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, izveli dvije akcije u Beranama – jednu u kojoj su pronađene oružje, municija, vozila i druge stvari, i drugu pod nazivom „Artur“, koja je bila višemjesečna akcija tokom koje je oduzeto oko 15 kilograma skanka.

Shodno prethodno pribavljenim naredbama nadležnog sudije za istragu, u obje akcije danas je u Beranama izvršen pretres na ukupno 23 lokacije – 16 u prvoj i 7 u drugoj akciji. Krivične prijave biće podnijete protiv ukupno deset lica – tri u prvoj a sedam u drugoj akciji, a od toga slobode su lišena četiri lica i to u drugoj akciji - saopštila je Uprava policije.

Naime, rano jutros na 16 lokacija koje koristi 15 bezbjednosno interesantnih lica, izvršeni su pretresi prostorija koje koriste sljedeća bezbjednosno interesantan lica: M.Z, I.B, R.R, G.R, V.M, V.M, V.S, R.Đ, S.M, G.R, K.S, D.K, V.V, D.L. i M.M.

"Od ovih lica privedeno je 11 lica. Pretresom ovih lokacija policijski službenici su pronašli i oduzeli:  pištolj marke „Valter“, lovačku pušku „Bajkal“, tri putničkla motorna vozila, više lap – topova, SIM kartice, više mobilnih telefona od kojih neki imaju kripto zaštitu, novac i ugovore o prenosu vlasništva imovine", naveli su iz policije.

Kako se dalje navodi, "u toku ove akcije pretresom lokacija koje koristi S.M. policija je pronašla i oduzela pištolj kalibra 6 mm, bez fabričkog broja sa jednim okvirom i gasni pištolj. Pretresom lokacija koje koristi R.R. pronađeno je 16 komada metaka kalibra 9mm, dok je pretresom lokacija koje koristi Ž.Đ. pronađeno je i oduzeto: 20 metaka kalibra 9 mm, 20 metaka kalibra 7,62 mm, 16 metaka različitog kalibra, 95 komada lovačkih patrona za lovačko oružje, četiri puščana metka kalibra 7,9 mm i devet komada metaka kalibra 9 mm. Protiv S.M, R.R. i Ž.Đ, nakon konsultacija sa državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, biće podnijeta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

Zaplijenjeno 15 kg skanka

Službenici Odsjeka za borbu protiv droge su u saradnji sa Višim državnim tužiocem u Bijelom Polju danas realizovali višemjesečnu policijsku akciju „Artur“, u sadejstvu sa službenicima Specijalne antiterorističke jedinice, CB Berane, OB Rožaje i OB Plav, a koja je bila usmjerena na presijecanje lanca krijumčarenja opojne droge marihuana iz Albanije i Kosova u Crnu Goru, a zatim dalje prema Republici Srbiji i zemljama Zapadne Evrope.

Tokom višemjesečne akcije, službenici Odjseka su zaplijenili oko 15 kilograma marihuane tipa skank.  Danas su četiri lica lišena slobode dok se tri lica potražuju - istakli su iz Uprave policije.

Rano jutros izvršeni su pretresi na sedam lokacija, i tom prilikom su uhapšeni D.A. (41), E.C. (30), E.P. (30) i S.K. (39), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krivično djelo kriminalno udruživanje, dok su E.K, A.H. i D.D. u bjekstvu.

"Pretresom prostorija koje koriste ova lica policijski službenici su pronašli i oduzeli mobilni telefoni, sim kartice, oko pet grama opojne droge marihuana i samostrel „Jaguar-Armen“ sa optikom red cat 1xUORD", saopštila je policija.

Kako se navodi u daljem tekstu saopštenja, protiv svih sedam lica će biti podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krivično djelo kriminalno udruživanje, dok će protiv jednog od njih, K.S, biti podnijeta i krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kako podsjećaju, crnogorska policija je u 17 akcija koje su sprovedene od početka oktobra, uključujući i današnje akcije, izvršila pretrese na 253 lokacije na jugu i sjeveru i u centralnoj regiji, i to na lokacijama koje koriste članovi OKG, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica.

-Priveden je veliki broj lica. Oduzeti su vatreno oružje i municija, hladno oružje, skupocjeni automobili, droga, sredstva komunikacije, ugovori i druga dokumenta, novac i druge stvari. Više lica je lišeno slobode zbog krivičnih djela u vezi sa zelenaštvom, ilegalnim posjedovanjem oružja i zloupotrebom opojnih droga. Sve što je oduzeto biće vještačeno u Forenzičkom centru radi utvrđivanja porijekla odnosno eventualne povezanosti sa počinjenim krivičnim djelima.Aktivnosti policije na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju organizovanog kriminala se nastavljaju - zaključili su iz policije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.