Majke koje su bile u radnom odnosu na određeno imaju pravo na naknadu
Foto:PR Centar

Gošović saopštio

Majke koje su bile u radnom odnosu na određeno imaju pravo na naknadu

Poslanici u Skupštini Crne Gore treba da, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, stvore normativne pretpostavke da majke, koje su prije početka korišćenja prava na doživotnu naknadu bile u radnom odnosu na određeno vrijeme, pravo na naknadu mogu ostvariti u najkraćem roku.

To je na današnjoj pres konferenciji poručio član predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović,navodeći da je Ustavni sud prihvatio Predlog Demokrata i utvrdio da odredbe Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila 2017. godine, kojim je uređen pravni status korisnica naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, a kojim je propisano da pravo na mjesečnu naknadu imaju samo majke kojima je nakon 6. avgusta 2015. godinje, radi korišćenja tog prava njihovom voljom prestao radni odnos na neodređeno vrijeme, nisu saglasne sa Ustavom, prenosi PR Centar.

„Time se iz pravnog sistema otklanja diskriminacija prema majkama, kojima je njihovom voljom, radi ostvarivanja prava na doživotnu naknadu, takođe nakon 6. avgusta 2015. godine prestao radni odnos na određeno vrijeme“, saopštio je Gošović.

On je kazao da je bilo jasno da vrsta radnopravnog statusa ne može biti kriterijum za uskraćivanje prava na nakandu majkama, koje su se prije ostvarivanja tog prava nalazile u radnom odnosu na određeno vrijeme.

„Prihvatanje naznačenog Predloga Demokrata smatramo veoma značajniim, jer će nakon ove odluke Ustavnog suda pravo na naknadu moći ostvariti i veliki broj majki kojima je nakon 6. avgusta 2015. godine prestao radni odnos na određeno vrijeme“, rekao je Gošović.

On je podsjetio da se na dnevnom redu današnje Sjednice Skupštine Crne Gore nalazi i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore od 19. aprila 2017.

„Najmanje što su poslanici koji učestvuju u radu Skupštine dužni učiniti jeste da odredbe Predloga tog zakona usklade sa juče donesenom odlukom Ustavnog suda i time stvore normativne pretpostavke da majke, koje su prije početka korišćenja prava na doživotnu naknadu bile u radnom odnosu na određeno vrijeme, pravo na naknadu po novodonesenom Zakonu mogu ostvariti u najkraćem mogućem roku“, smatra Gošović.

Prema njegovim riječima,rješenje kojim je majkama koje su bile u radnom odnosu na određeno vrijeme uskraćeno pravo na naknadu, bilo je, kako je rekao, direktna posljedica amandmanskog djelovanja poslanika Demokratske partije socijalista.

„Imajući ovo u vidu, bilo bi skandalozno da aktuelna parlamentarna većina na današnjem zasijedanju ignoriše najnoviju odluku Ustavnog suda“, smatra Gošović.

Ustavni sud međutim, kako je kazao, nije prihvatio druge predloge Demokrata i utvrdio je da su odredbe Zakona kojim se ostvarivanje prava na naknadu majkama ograničava na rok od tri, odnosno pet godina, u zavisnosti od starosti, saglasne sa Ustavom.

„Takva odluka je u dubokoj suprotnosti sa načelom jednakosti građana pred zakonom. Tim odredbama stvoren je novi stepen diskriminacije u odnosu na moguće ostvarivanje materijalnih davanja države i povrijeđeno je pravo na jednak tretman lica koja se nalaze u sličnim pravnim i faktičkim situacijama“, rekao je Gošović.

Ustavni sud je takvom odlukom, kako je kazao, pogazio i sopstveno pravno stanovište od 19. aprila 2017. godine da „novodonesenim zakonom pravo na naknadu majkama neće biti ukinuto na način koji bi ih stavio u nepovoljniju pravnu situaciju od one u kojoj su bile kada su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule svoj dotadašnji radni odnos“.

Gošović je istakao da po novopredloženom Zakonu pravo na naknadu neće moći da ostvare majke kojima poslodavac za posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa nije uplatio doprinose za penzijsko osiguranje, kao ni, kako je kazao, majke kojima je radni odnos prestao nakon 6. avgusta 2015. godine iz razloga uvedenog stečaja. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.