Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK
Hašim Tači

Hašim Tači o najavljenim optužnicama

Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK

Predsjednik Kosova Hašim Tači je sinoć ocijenio da je formiranje Specijalnog suda za pretpostavljene zločine bivših visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) "istorijska nepravda prema Kosovu i OVK".

"Realno ono što sam mislio 2015. mislim i danas. Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK", rekao je kosovski predsjednik u intervjuu za TV Klan Kosova, prenosi Beta.

On smatra da nije pogriješio što je prije godinu i po dana prihvatio formiranje suda, pošto je to bila prinuda od strane međunarodne zajednice jer bi u suprotnom bile preduzete drastične mjere prema Kosovu.

"Nema suda koji može da ozlijedi niti da uvrijedi moj rat za slobodu i nezavisnost zemlje. To je bila međunarodna prinuda i drugo obećanje međunarodne zajednice da će Kosovo ići ka što bržem formiranju Vojske Kosova, ka liberalizaciji viza, učlanjenja u UNESCO, INTERPOL i predaji zahtjeva za učlanjenje u Savjet Evrope", kazao je Tači. 

Medjutim, Tači je istakao da ta obećanja nisu ispunjena.

"Treba kazniti one koji su izvršili ratne zločine ne jedan narod, organizaciju ili jedan rat", ocijenio je Tači i upitao ako se radi o pitanju pojedinaca, zašto tako nije govorio bilo kada su u pitanju Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Prema njegovim riječima, dužnost je predsjednika Kosova je da ne blokira ni jednu incijativu kao što je bila i inicijativa 43 poslanika za stavljanje van snage Zakona o specijalnom sudu.

"Uloga predsjednika je da poštuje Ustav" i dodao da je njega odluka skupštine obavezujuća.

Tači je kazao da je svaka inicijativa poslanika zakonita i da svako pitanje treba mudro i pametno sagledati.

"Ni oni koji su potpisali, niti oni koji to nisu uradili, tu inicijativu niko ne treba etiketirati", istako je on i dodao da je incijativa 43 poslanika o Specijalnom sudu "malo pogrešno protumačena".

"Inicijativa poslanika prije nekoliko dana nije tražila stavljanje van snage, već je ponudila jednu alternative, nije minirala proces", kazao je Tači.

Ispričao je i da je tokom susreta sa ambasadorima zapadnoevropskih zemalja i SAD rekao da on ne može da obuzda volju poslanika, pošto su vlasti prema Ustavu podijeljene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.