U čemu se razlikuju crvene i bijele strije?
ilustracija

U čemu se razlikuju crvene i bijele strije?

Strije su neškodljivi, pasivni ožiljci na koži, pruge koje nastaju kao posledica istezanja kože. A u čemu se razlikuju crvene i bijele strije?

Strije obično nastaju kao posljedica trudnoće ili taloženja kilograma, a najčešće se javljaju na butinama, stomaku, grudima, zadnjici i rukama.

Promjena tjelesne težine, bodibilding, posljedica hormonske neravoteže... sve to stvara procjepe na dermalnom sloju. Ovo stanje obično se pokazuje u vidu crvenkastih, purpurnih oznaka ili diskoloracija koje se pojavljuju na područjima gdje je koža rastegnuta. Procjenjuje se da 90% žena koje su bile trudne, 70% adolescenata i 40% maloljetnika imaju strije.

Crvene strije

To su prvi znaci istezanja kože. Ova vrsta ožiljaka pokazuje krvne sudove, zao i ima crvenu boju. Budući da su i dalje u fazi razvoja, one su u idealnoj fazi za liječenje. Mogu se zacijeliti upotrebom krema koje pomažu u obnavljanju kolagena u koži. Obnavljanju ćelija kože i smanivanju ožiljaka doprinose i laserski tretmani.

Bijele strije

Ovi ožiljci pokazuju da je jedan dio kože duže vrijeme bio rastegnut. Bijeli ožiljci su već neko vrijeme na vašoj koži. Ne mogu se liječiti bilo kakvim kremama, dok tretmani kao što je mikrodermoabrazija mogu pomoći u poboljšanju teksture kože i mogu joj dati poliran izgled. Ipak, ovi tretmani neće obnoviti kolagen u vašoj koži.

Za bijele strije postoji drugačiji tretman kože - egzajmer laser. Pomaže u oživljavaju boje kože, a rezultati variraju od osobe do osobe, piše Žena Blic.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.