Bošković: Imamo Vojsku na koju možemo biti ponosni
Predrag Bošković

53 miliona eura iz budžeta za sektor odbrane

Bošković: Imamo Vojsku na koju možemo biti ponosni

"Ova godina bila je više nego uspješna za Ministarstvo odbrane. Imamo Vojsku na koju možemo biti ponosni“, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković tokom današnjeg radnog doručka koji je sa predstavnicima medija organizovan u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

On je istakao da je Vojska Crne Gore ponovo postala institucija kojoj se vjeruje, o čemu najbolje govore zadnja istraživanja javnog mnjenja ili konkursi za prijem novih vojnika na koje se javlja višestruko više kandidata od potrebnog broja. 

Bošković je u razgovoru sa novinarima precizirao da je Ministarstvo odbrane za 2017. definisalo nekoliko prioritetnih ciljeva među kojima neki nijesu ograničeni godišnjim kalendarom.

„To su nastavak integracija u Sjevernoatlantski savez, donošenje nove Formacije Vojske Crne Gore, modernizacija Vojske Crne Gore, te stvaranje boljih socijalnih uslova za zaposlene u Ministarstvu odbrane i pripadnike Vojske,“ kazao je ministar, saopštio je njegov resor.

GetImage4 "Vojska Crne Gore postala institucija kojoj se vjeruje"

Bošković je podsjetio da je za ostvarenje svih pomenutih ciljeva bilo neophodno donošenje adekvatnog pravnog okvira koji je utemeljen novim ili dopunom postojećih zakona - o odbrani, o upotrebi jedinica u inostranim misijama te najvažnijeg, Zakona o Vojsci, koji je usvojen u julu, a koji je obezbijedio donošenje nove Formacije VCG. 
Osvrćući se potom detaljnije na svaki od pomenutih segmenata, Bošković je podsjetio da je Crna Gora 5. juna postala punopravna članica Alijanse, a da je nova Formacija, koja zahtijeva modernu i fleksibilnu organizaciju po modelu piramide, stupila na snagu početkom ovog mjeseca - navodi se u saopštenju.

Bošković je istakao da Vojska Crne Gore ne zaostaje za savremenim armijama svijeta, ali da će se poseban fokus u budućnosti staviti na razvoj kapaciteta za koje u našoj zemlji postoje potreba i tradicija, te da se neće razvijati sistemi neodrživi sa aspekta male države. 

GetImage2
"Vojska Crne Gore ne zaostaje za savremenim armijama svijeta"

Kupuju  tri višenamjenska helikoptera

Ministar je posebnu pažnju posvetio planiranoj nabavci tri višenamjenska helikotera koji će, kako je dodao, više biti opredijeljeni civilnim potrebama i interesima, poput vanrednih ili hitnih situacijama, medicinske evakuacije ili gašenja požara.

Sa vojnog aspekta, helikopteri će ostvarivati i nadzor i kontrolu crnogorske teritorije. Riječ je o helikopterima Bell, koji najviše odgovaraju crnogorskoj konfiguraciji terena, a kakve već kao stariju verziju posjeduje Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Bošković je precizirao da se helikopteri kupuju iz budzeta MO u narednih 5 godina, a da se u januaru očekuje potpisivanje ugovora sa Kanadskom državnom agencijom za promociju izvoza.

„Za helikoptere se moraju obezbijediti i odgovarajuće stajanke na aerodromu na Golubovcima“, naglasio je Bošković. 

Ministar je najavio i nabavku šest lakooklopnih vozila koji će biti obezbijeđeni donacijom SR Njemačke, kao i nabavku radara za vojne namjene.

„U toku je izrada studije gdje će radar biti lociran, kao i da li će biti srednjeg ili dugog dometa. Zaštitu vazdušnog prostora naše zemlje obezbijediće saveznice, Grčka i Italija, kao što to rade za Albaniju.“ 

Bošković je istakao da socijalni status uposlenih ne čine samo primanja koja su za vojna lica, osim Hrvatske, ubjedljivo najviša u regionu. 

„Nastojaćemo da unaprijedimo standard zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci kroz rješavanje gorućih stambenih pitanja“, kazao je ministar. On je naveo da su za narednu godinu opredijeljena sredstva da se na zemljištu koje je u vlasništvu države, prvo uradi stambena zgrada u 
Danilovgradu, budući da je tamo najveća kasarna u Crnoj Gori, dok se za 2018 planira izrada projektne dokumentacije a za 2019 godinu planira početak izgradnje stambene zgrade za potrebe Ministarstva i Vojske u Podgorici, u Zagoriču. 

Bošković je istakao da je poziv vojnika sve atraktivniji za mlade ljude.

„Ove godine su 52 nova vojnika ušla u sistem. Nedavno je završen konkurs za prijem novih 55 vojnika po ugovoru. Očekujemo da će i oni sredinom januara stupiti u vojsku. Zbog nesrazmjere broja oficira i podoficira, bilo je neophodno podmlađivanje kadra u Vojsci Crne Gore, tako da će 87 oficira i podoficira VCG po novom Zakonu biti penzionisano sa 31.12.2017“, kazao je ministar. 

On je istakao da je za narednu godinu budžetom predviđeno 53 miliona eura za sektor odbrane. 

Sa ministrom Boškovićem na radnom doručku su bili i državni sekretar Slobodan Filipović, v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, sekretar Ministarstva, Nada Ulićević, te generalni direktori direktorata za politiku odbrane, materijalne resurse i za ljudske resurse, Ivica Ivanović, Alma Ljuljanaj i Mihailo Volkov. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.