Široka upotreba elektronskog potpisa u Crnoj Gori
Ilustracija

Široka upotreba elektronskog potpisa u Crnoj Gori

U poslovnom svijetu standard u elektronskoj komunikaciji postaje razmjena podataka, dokumenata, mejlova koji su potpisani digitalnim sertifikatom (kvalifikovanim elektronskim potpisom). Crna Gora ne zaostaje puno, pa već imamo široku upotrebu elektronskog potpisa u zdravstvu, obrazovanju, poreskoj politici, javnim nabavkama i slično.

Elektronski potpis ima istu pravnu snagu kao i svojeručni potpis i pečat u odnosu na podatke u papirnom obliku i prihvatljiv je kao dokazno sredstvo u postupcima pred nadležnim državnim organima i organima lokalne samouprave.

Kako je regulisano dobijanje elektronskog potpisa i za šta se može koristiti objasnila je za Pobjedu generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Milica Janković.

"Dobijanje elektronskog potpisa je regulisano Zakonom o elektronskom potpisu, koji je u posljednjih 12 godina usklađivan sa pravnom legislativom Evropske unije, a od maja ove godine je na snazi Zakon o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu koji je usklađen sa EIDAS uredbom o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja u elektronske transakcije na unutrašnjem tržištu. Elektronski potpis kao skup podataka u elektronskom obliku, koji je logički povezan sa elektronskim dokumentom, služi za potpis, elektronsku identifikaciju potpisnika i provjeru vjerodostojnosti potpisanog elektronskog dokumenta", kazala je Janković.

Kako je dodala, na formiranje cijene digitalnog sertifikata, svakako, utiče konkurentnost u oblasti izdavanja sertifikata.

"Ministarstvo preporučuje da se cijena usluga sertifikovanja prilagodi kako bi se podstakla masovnija upotreba elektronskog potpisa. Trenutno u Crnoj Gori postoje dva sertifikaciona tijela - GOV.CA za potrebe izdavanja sertifikata organima državne uprave i Pošta CA koja izdaje digitalne sertifikate za građane i privredu, po cijeni od 110 eura. Oba tijela izdaju sertifikate sa rokom važenja tri godine. Postoji interesovanje da se davanjem usluga sertifikovanja za elektronske transakcije, osim Pošte, bave i ostali subjekti, koji ispune zakonske uslove", istakla je Janković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.