Danas su Materice i danas očevi spremaju ručak!

Običaji i vjerovanja

Danas su Materice i danas očevi spremaju ručak!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Materice, dan svih majki, žena i baka.

Na Materice je običaj da djeca vežu svoje majke rano ujutro, prije nego što se ove probude. Majke se po tradiciji mogu odvezati tek kada djeci predaju poklon.

Postoji i vjerovanje da muževi treba da vežu svoju tek udatu ženu i tako prizovu dobijanje potomstva u narednoj godini. Takođe, u nekim krajevima, posebno u današnjoj Hercegovini, postojao je običaj da se tek vjenčani par zavjetuje jedno drugom na materice/oce, potvrđujući crkveni vjenčani zavjet.

Za Materice je običaj i da sve žene obavezno odu na liturgiju u crkvu gdje ih sveštenik pričesti i da im oproste od svih grijehova koje su eventualno počinile poslednjih godinu dana.

Prema jednom narodnom vjerovanju, na Materice nipošto ne treba obući već nošenu odjeću već isključivo novu, kako bismo "čisti" ušli u Novu godinu.

Materice su praznik na koji ne treba spremati kuću, usisavati, raspremati kuću. Novija tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa djecom spreme nedeljni ručak mamama i bakama koje danas treba da se odmaraju, odnosno kojima je jedina obaveza da mališanima obezbijede poklon.

Za vrijeme posta u susret Božiću, treba okaditi kuću, sa porodicom se zajedno pomoliti, a na Materice mame upućuju i posebnu ličnu molitvu zahvaljujući se Bogu za zdravlje i prosperitet svoje djece i cijele porodice, prenosi BKT News.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.