Nema rizika ukoliko uđe CG od 620 hiljada građana u odnosu na milione koji čine EU
Peter Sijarto

Sijarto o proširenju

Nema rizika ukoliko uđe CG od 620 hiljada građana u odnosu na milione koji čine EU

Nikada ne prihvatam pristup koji ocjenjuje stanje demokratije u nekoj zemlji na osnovu ponašanja opozicije. Ovdje u Crnoj Gori su održani slobodni i demokratski izbori.

 Neko je dobio, neko je izgubio. I pobjednici i gubitnici donose suverene odluke kako će se ponašati.Pobjednici preuzimaju odgovornost i vode državu, gubitnici preuzimaju odgovornost konstruktivnog kriticizma. Ukoliko misle da je najbolji način da pokažu kriticizam da ne idu u parlament, to je njihova odluka - kazao je u intervjuu Pobjedi ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

 Ističe da je veoma opasno ustvrditi da zemlja u kojoj je opozicija u bojkotu nije demokratija.

- Onda stavljate jedno antidemokratsko oružje u ruke opozicije i to može poništiti demokratsko vođstvo i institucije. To je veoma komplikovano pitanje i smatram da ga neki i u Zapadnoj Evropi vide veoma pojednostavljeno. . U Mađarskoj imamo partiju koja bojkotuje parlament, ali mi često na to zaboravimo jer imaju samo četiri poslanika i onda nas na to moraju podsjećati svake nedjelje.- poručuje Sijarto.

On je kazao da iz perspektive budućnosti Evropske unije za Mađarsku je politika proširenja strateško pitanje. Ocijenio je da će sa više članica Evropska Unija biti i snažnija i snažnije odgovoriti na brojne izazove.

"Nama nije drago što se broj članica smanjuje, mi želimo da taj broj raste. Mi ne želimo EU 27, mi želimo EU 30 plus. I pošto dolazimo iz regiona koji je u susjedstvu Zapadnog Balkana imamo veliku osjetljivost prema ovoj regiji u odnosu na neke druge prijatelje iz zapadnih zemalja. Pokušavamo da im objasnimo šta znači za Evropu ukoliko je Balkan miran i stabilan, i šta znači za Evropu ukoliko ponovo bukne. Najbolji način da se kreira održiva stabilnost i mir je ubrzan put evropskih i evroatlantskih integracija. Mislim da je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji nešto od čega bi obje strane imale benefite. Nema rizika ukoliko uđe nova članica od 620 hiljada građana u odnosu na milione koji čine EU. S obzirom da je Crna Gora već u NATO-u i da razumije bezbjednosnu strukturu, uz to se i ekonomske performanse zemlje popravljaju takođe, to je za nas pravi put. Ubrzani ulazak Crne Gore u EU je strateško pitanje i mi tu strategiju guramo kako bi se preostala tri poglavlja otvorila u prvoj polovini naredne godine. Takođe, stalno insistiramo na činjenici da nećemo prihvatiti duži period za pregovore od četiri godine. Za nas je 2025. predaleko, 2021. ili maksimum 2022. je naš rok", kazao je Sijarto.

Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.