Izrael napušta UNESKO!

Prelomili

Izrael napušta UNESKO!

Izrael je saopštio da napušta UNESKO navodeći kao razlog "sistematske napade" te organizacije na jevrejsku državu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Emanuel Nahson rekao je da je odluka bazirana na, kako je naveo, pokušajima te organizacije "da odvoji jevrejsku istoriju od Izraela".

On je rekao da će zvanično pismo o istupanju biti podnijeto prije kraja godine i da će Izrael napustiti organizaciju do kraja 2018., prenosi AP.

Ranije ove godine, SAD su saopštile da istupaju iz UNESKO-a, takođe tada navodeći slične razloge.

Izrael se, navodi agencija, dugo žalio na kontinuirano anti-izraelska osjećanja unutar UNESKO-a, gdje su Izrael i saveznici te zemlje u manjini u odnosu na arapske države i njihove saveznike.

Nedavne rezolucije koje je ova organizacija donijela izazvale su ogromno nezadovoljstvo Izraela koji ih je vidio kao rezolucije koje umanjuju duboke jevrejske veze sa Jerusalimom i biblijskim gradom Hebronom.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.