Nemojte da bušite plikove od opekotina, evo zašto
Ilustracija

Nemojte da bušite plikove od opekotina, evo zašto

Sve opekotine i ožiljke od toplote, nastale kao posljedica dodira vrelog tiganja ili ringle, prskanja vrelog ulja ili izloženosti vreloj vodi ili pari trebalo bi tretirati na isti način.

1. Voda 

Prvo što bi trebalo da uradite, pošto se odmah udaljite od izvora toplote, je da zonu opektine držite u vodi (ili ispod mlaza vode) oko 20 minuta. Važno je da izbjegavate ledenu vodu kao i upotrebu leda. Voda bi tebalo da bude mlaka ili prohladna. 

2. Uklonite odjeću i nakit 

Oslobodite se odjeće i nakita u blizini mjesta opektine, osim ukoliko su pripijeni uz kožu pa ih je teže ukoniti bez dodatnog povređivanja. U tom slučaju ih ostavite na sebi. 

Opektinu bi trebalo pokriti. Za to je najbolje upotrebiti plastičnu foliju za pakovanje hrane, ali može da vam posluži i obična plastična kesa. 

Ukoliko se opkotina nalazi na licu ili očima, trudite se da ostanete u sjedećem položaju. Ležanje može da utiče na povećanje otoka. 

3. Ne bušite plikove 

Manje opekotine možete da liječite i sami. Trudite se da održavate higijenu opečenog mjesta i nipošto namjerno ne bušite plikove koji mogu da nastanu. 

Razlog je to što tečnost koja se formira unutar plika održava novu kožu, koja se formira, čistom, i tako sprječava infekciju i pospejšuje brže izliječenje. 

Ove savjeti se odnose na manje, uslovno rečeno kuhinjske, opekotine. Kod većih opekotina, odmah se obratite ljekaru. Isto važi i za opektine nastale direktnim kontaktom sa elektirčnom strujom ili opasnim hemikalijama, piše britanski Express. 

Djeca mlađa od pet godina i trudnice bi u slučaju opektina trbalo odmah da potraže pomoć ljekara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.