Usvojena rezoloucija kojom se osuđuje odluka SAD o Jerusalimu
Foto: AA

CG glasala za

Usvojena rezoloucija kojom se osuđuje odluka SAD o Jerusalimu

Genaralna skupština UN danas je, na vanrednoj sjednici, sa 128 glasova "za" i devet "protiv" proglasila američko priznavanje Jerusalima kao prijestonice Izraela ništavnim.

I Crna Gora glasala je za ovu rezoluciju, a američki predsjednik Donald Tramp juče je zaprijetio da će ukinuti američku pomoć svim zemljama koje budu za nju. 

Za je bilo 128 zemalja, samo 9 protiv a 35 uzdržano.

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zaprijetila da će SAD "zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje", istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu.

Ona je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zaprijetila 193 državama članicama UN i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsjednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prijestonicu Izraela proglasi "ništavnom i nevažećom", prenosi AP.

Hejli je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promijeniti" odluku SAD da premjesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena "jer je ispravna".

"Sjedinjene Američke Države će zapamtiti ovaj dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suverena zemlja", poručila je ona.

Kako je istakla, SAD će se toga sjetiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

"I sjetićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrijebimo svoj uticaj u njihovu korist", upozorila je Hejli.

Kako je zaključila, današnje glasanje "će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN".

Večernje novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.