Ljekari da slobodno odlučuju o interesima profesije
Ilustracija

Ljekari da slobodno odlučuju o interesima profesije

Centar za građansko obrazovanje (CGO), Institut Alternativa (IA), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) apelovali su da se što prije otklone sve prepreke i stvore uslovi za normalno funkcionisanje Ljekarske komore Crne Gore čiji se rad već gotovo godinu dana na različite načine opstruira od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju ove organizacije su istakle da se aktuelno rukovodstvo Ljekarske komore suočava sa ozbiljnim teškoćama u obavljanju svojih statutarnih nadležnosti a što sve posljedično ne doprinosi unaprijeđenju zdravstvenog sistema, stručnih kapaciteta osoblja, etičkih i profesionalnih standarda i interesa ljekara.

"Na gubitku nije samo ljekarska struka, već svi građani za koje je od ključne važnosti da imaju profesionalan i stručan sistem koji može da im ponudi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", navodi se u saopštenju.

Ljekarska komora je kako dodaju autonomna i slobodna u svom radu, a može da bude koristan dio ukupnog zdravstvenog sistema.

"Ministarstvo zdravlja bi trebalo da prati ono što su zahtjevi i mišljenje ljekarske struke i onda kad je to oštra kritika, a ne da bude neko ko će pristiscima ograničavati i nametati pravac djelovanja ove strukovne organizacije. Jedino tako mogu biti savezniciju ozdravljenju crnogorskog zdravstvenog sistema.

Interes je cjelokupnog crnogorskog društva da ima kvalitetan sistem zdravstvene zaštite. A taj sistem može biti jedino ako se razvija isključivo na temelju profesionalizna i stručnosti u čijoj izgradnji Ljekarska komora kao strukovno udruženje ima vodeću ulogu jer je njen cilj da donese protokole o liječenju kako bi stvorila bezbijedan ambijent za rad ljekara i liječenje pacijenata", navodi se u zajedničkom saopštenju CGO, IA, CRNVO, CIN CG.

Iz ovih organizacija pozvali su  ljekare da odluke donose slobodno i u skladu sa svojom savješću, ali i odgovorno kako prema svojoj profesiji tako i prema cijelom drustvu u cilju podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite svih građana i građani u Crnoj Gori.

" Članstvo u Skupštini Ljekarske komore ljekari su zaslužili povjerenjem svojih kolega i njima su odgovorni za svoj rad, ali imaju i obavezu da savjesnim postupanjem poštuju najviše standarde odgovorne medicinske profesije, budu građanski odgovorni i doprinose osnaživanju ugleda profesije", saopšteno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.