Foto: AA

Rasprava o Budžetu za 2018. godinu

"Kad DF dođe na vlast vratiće zakon kojim će majke sa troje i više djece ponovo imati naknade"

U Skupštini Crne Gore danas je počela rasprava o Prijedlogu budžeta za 2018. godinu. Vlada je za narednu godinu budžet projektovala na oko dvije milijarde eura.

Obrazlažući Prijedlog budžeta za narednu godinu, ministar finansija Darko Radunović je kazao da ga karakteriše brži rast prihoda nego rashoda, a time i smanjenje deficita, a usmjeren je na povećanje konkuretnosti. 

Radunović je istakao da je budžet fokusiran na očuvanje postojećih nivoa zarada, redovnost penzija i socijalnih davanja. 

"U narednoj godini planirano zaduživanje do 295 miliona eura, od čega je 105 miliona eura namijenjeno za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i finansiranje kapitalnog budžeta, dok je 190 miliona eura izdvojeno za potrebe izgradnje autoputa kod EXIM banke", saopštio je ministar Radunović obrazlažujući prijedlog budžeta, javlja Anadolija.

2017122122764740229080531Web

Foto:AA

Tekući budžet trebalo bi da bude 867 miliona eura, kapitalni 287 miliona, a izvorni prihodi 1,7 milijardi eura. Ključne odrednice budžeta u funkciji jačanja stabilnosti javnih finansija su rast izvornih prihoda, koji su prema projekcijama za narednu godinu veći su za 153,6 miliona eura ili 9,9 odsto. 

Projektovano je i smanjenje budžetskog deficita na 116,2 miliona eura, odnosno 2,6 odsto, što je umanjenje za 117,5 miliona eura odnosno 50 odsto, u odnosu na planirani za 2017. godinu. Takođe, biće manja i potreba za zaduživanjem, 158,3 miliona ili za 35 odsto čime se stvaraju uslovi za smanjenje javnog duga u srednjem roku. 

Skupština raspravlja i o rebalansu budžeta za 2017, kojim je predviđeno da se devet miliona eura viška raspodijeli na više potrošačkih jedinica. 

Predrag Sekulić iz DPS-a vjeruje da svi mogu biti zadovoljni koliko je postignuto za godinu na ekonomskom polju, napominjući da je stopa rasta bila oko četiri odsto. 

"Ne smijemo zanemariti da poslije nekog perioda imamo stabilan bankarski sistem. Takođe imamo manje rizičnih bankarskih kredita. Kada sve saberemo možemo reći da Crna Gora ide u dobrom smjeru“, kazao je Sekulić i dodao da u prilog tome ide i pozitivan rebalans budžeta. 

2017122122764740229080532Web

Foto:AA

Nebojša Medojević iz DF-a smatra da Prijedlog zakona o budžetu nije dobar. 

"Budžet za 2018. godinu rezultat je pogrešne neoliberalne ekonomije", poručuje Medojević. 

On je istakao da bi svi pokazatelji bili drugačiji da nije „crnog tržišta cigareta i narkotika od kojih se prihoduje 300 do 400 miliona eura". 

Poručio je i da kada DF dođe na vlast, vratiće zakon kojim će majke sa troje i više djece ponovo imati naknade. 

Planirano je da rasprava o budžetu traje dva dana. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.