Čaj od breze izbacuje kamen iz bubrega, liječi reumu, giht...
ilustracija

Narodna medicina

Čaj od breze izbacuje kamen iz bubrega, liječi reumu, giht...

Breza je simbol ruskog prostranstva, a hiljadama godina se koristi u narodnoj medicini. Ona je provjeren biljni lijek za urinarne infekcije, narodni eliksir za kamen u bubregu i reumatizam. U rano proljeće sakuplja se i sok koji se dobija bušenjem drveta.

U našoj narodnoj medicini breza kao lijek se koristila za brzo rastvaranje bubrežnih kamenaca i čišćenje od nataloženog mulja. Uspješno se koristio i ljekoviti čaj od breze za sprječavanje obolijevanja organa u kojima se sakuplja suvišna voda: bubrega, bešike, jetre i zglobova.

Osim toga, ova biljka podmladuje tkivo i ubrzava zarastanje dubokih rana.

Lišće ima blago i dezinfekciono dejstvo pa se koristi i protiv ukočenosti mišića, reumatizma i gihta. Zahvaljujući dragocjenim flavonoidima, brezov čaj pospješuje bubrežnu filtraciju, a pomaže i u slučaju srčanih bolesti.

Takođe je poznato antibakterijsko i antivirusno dejstvo ove biljke u slučaju upala i alergija.

U narodnoj medicini od breze se spravljaju čajevi za liječenje ateroskleroze i menstrualnih tegoba, a preporučuje se i gojaznim osobama, jer čaj od breze pospješuje mršavljenje.

Ova biljka jača kardiovaskularni sistem i snižava krvni pritisak. Unutrašnji dio kore breze podstiče rad jetre, jer olakšava lučenje i protok žuči. Osim mladih listova breze, od kojih se spravljaju čajevi, ljekovita svojstva ima i sok od breze, koji se dobija zasijecanjem kore. Sadrži dosta organskih kiselina, pa se koristi kao izvanredno osvježavajuće i okrepljujuće sredstvo.

Čaj od breze omiljeni je narodni lijek za liječenje reumatizma, reumatoidnog artritisa i gihta. 

Može da se pije i pomiješan sa koprivom i listom crne ribizle. Jak čaj od brezovog lišća koristi se i kao losion protiv peruti i opadanja kose.

Brezovom korom i katranom narod liječi bradavice, ekceme i psorijazu. 

Istraživanja betulinske kiseline iz breze pokazala su da ona djeluje i na HIV. Trudnice ne bi smjele da piju čaj od breze, kao ni dojilje upravo zbog toga što je breza prilično jak alergen.

RECEPTI ZA ČAJ:

Kao prvi recept donosimo brezov čaj protiv bubrežnih kamenaca, evo kako se pravi:

Preliti tri velike kašike suvih listova breze sa sedam decilatara provrele vode, pa ostaviti da stoji poklopljeno 60 minuta. Procijediti ljekoviti čaj i piti tri puta dnevno po šolju isključivo nezaslađeno..

Ukoliko imate groznicu napravite sljedeći čajni napitak:

Pomiješati 3 kašike brezove kore i 2 kašike zovinog cvijeta, pa preliti sa tri decilitra ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno najmanje 10 minuta. Zatim procijediti, zasladiti domaćim prirodnim medom, dodati 2 kašike soka od limuna i piti na svaka dva sata po nekoliko gutljaja.

Izvor:dijetamesecevemene.com/novosti



 



 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.