Rožaje: Direktor Gimnazije ukinuo ruski jezik
Rožaje

Profesor se žali da je uskraćen za normu

Rožaje: Direktor Gimnazije ukinuo ruski jezik

Profesor rožajske Gimnazije “30. septembar” Redžep Nurković prijavio je direktora Fejza Murića inspekciji i Ministarstvu prosvjete, zbog, kako navodi, kršenja zakona i svojevoljnog ukidanja predmeta ruski jezik.

Profesor ističe da je time uskraćen za normu od 13 časova, te da direktor pokušava da ga proglasi tehnološkim viškom.

“Ministarstvo se iz godine u godinu grčevito bori da očuva norme časova nastavnom osoblju u svim ustanovama, a kadrovi-direktori, poput Murića, lažiraju podatke o raspoloživim časovima i zatečenim nastavnim osobljem, pa time pokušavaju stvoriti tehnološke viškove. Gaseći izučavanje ruskog jezika, Murić pokušava da me proglasi tehnološkim viškom kako bi sproveo svoje interese u zapošljavanju familije i svojih miljenika, uvodeći novi predmet u škol”, tvrdi Nurković, ističući da je o ponašanju Murića obavijestio ministra prosvjete Damira Šehovića, prosvjetnu inspekciju, direktora inspekcijske službe i ombudsmana, piše Dan.

Nurković tvrdi da je duže vrijeme izložen mobingu od strane Murića, te da se obratio prosvjetnoj inspekciji u nadi da će otkloniti nepravilnosti u njegovom radu, ali da inspektori Nijaz Mujević i Boško Lazarević, koji su obišli gimnaziju, ništa nijesu preduzeli.

On tvrdi da su inspektori konstatovali da prva grupa od pet učenika i druga grupa od 12 učenika više ne izučavaju ruski jezik, te da Murić nije smio da donese takvu odluku bez konsultacije školskih organa, školskog odbora, nastavničkog vijeća, savjeta roditelja i sindikata.

“Inspektori su konstatovali i to da Murić za ukidanje ruskog jezika nije tražio mišljenje i saglasnost resornog ministarstva ni Zavoda za školstvo. I pored toga, nisu ništa preduzeli protiv Murića, čak nisu donijeli ni mjere za otklanjanje nepravilnosti i nezakonitosti koje su konstatovali”, kaže on.

Nurković je naglasio da će o ponašanju Murića obavijestiti i Upravnu inspekciju, te da će protiv njega pokrenuti sudski spor kod nadležnog suda.

Murić je negirao optužbe Nurkovića, ističući da je postupao po zakonu.

On je kazao da je grupa roditelja iz dvije seoske škole od njega tražila da njihova djeca izučavaju njemački jezik, što im je i udovoljio, tvrdeći da oni na to imaju pravo.

“Profesor Nurković je zaposlen u Srednjoj stručnoj školi, a u gimnaziji obavlja dopunske časove i ove godine drži 11 časova ruskog jezika. Ja sam konsultovao kolege iz drugih srednjih škola i na osnovu njihovog iskustva, udovoljio sam zahtjevu roditelja i učenika da izučavaju njemački jezik”, kaže Murić.

Dan

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.