Francuski premijer unajmio privatni avion za povratak iz Japana, preuzima odgovornost
Eduar Filip

Trošak od 350 hiljada eura

Francuski premijer unajmio privatni avion za povratak iz Japana, preuzima odgovornost

Premijer Francuske Eduar Filip izjavio je danas da "u potpunosti" preuzima odgovornost za odluku zbog troška za privatni let od 350.000 eura na relaciji Tokio-Pariz kako bi se vratio sa službenog puta, reagujući na kritike da rasipa državni novac.

Filip je danas u izjavi za radio RTL prekinuo najavljenu polemiku novinara rekavši da je "komplikovano i skupo" putovanje jednog premijera.

"Potpuno razumijem čuđenje i pitanja koja Francuzi trenutno postavljaju, ali preuzimam potpunu odgovornost za tu odluku", rekao je Filip, prenosi Beta.

Francuski mediji su u utorak uveče prenijeli da je premijer iznajmio privatni avion za 350.000 eura kako bi se brže vratio iz Nove Kaledonije i izbjegao putovanje državnim avionom koji smatra neudobnim.

Umesto u avion A 340 francuskog vazduhoplovstva koji je iz Nove Kaledonije preko Tokija vraćao Filipa i nekoliko ministara, premijer je u noći između 5. i 6. decembra odlučio da sa dijelom delegacije pređe u drugi avion prve klase, koji je iznajmljen u ime vlade.

Taj avion je sletio ranije od prvog aviona koji se vratio u Parizu skoro bez putnika.

Filip je pravdao tu odluku rekavši da je trebalo da stigne na vrijeme u Pariz na satanak savjeta odbrane prije odlaska francuskog predsjednika Emanuela Makrona u Alžir.

Prema navodima vlade, kada predsjednik države nije u Parizu, onda je pravilo da u glavnom gradu bude premijer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.