Švedska pripremila zakon koji zahtijeva eksplicitan pristanak na seks
Švedska, Ilustracija

Švedska pripremila zakon koji zahtijeva eksplicitan pristanak na seks

Vlada Švedske namjerava da izmijeni zakon o silovanju koji će teret dokazivanja prebaciti sa žrtve na napasnika, a prema novom zakonu svako će morati da dobije eksplicitan pristanak od druge osobe na seksualni odnos.

Prema postojećem švedskom zakonu, pojedinci mogu da budu gonjeni zbog silovanja jedino ako je dokazano da su koristili prijetnju ili nasilje. Prema prijedlogu novog zakona, silovanje može da bude dokazano i ako žrtva nije dala eksplicitan pristanak riječima ili jasno pokazala želju da stupi u seksualni odnos, navodi Asošiejted pres.

Švedski premijer Stefan Leven rekao je da je cilj "istorijske reforme", koju njegova koalicija priprema od dolaska na vlast 2014. godine, prebacivanje tereta dokazivanja sa žrtve silovanja ili seksualnog napada na napadača.

Njegova zamjenica Izabela Lovin rekla je da je nedavna kampanja "i ja" (#metoo) pokazala da "postoji potreba" za novim zakonom.

Očekuje se da zakon sjutra bude usvojen u parlamentu, a u tom slučaju će stupiti na snagu 1. jula.

Kritičari novog zakona navode da on neće rezultirati povećanjem broja osudjujućih presuda.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.