Kosovo: Skupštinska komisija narednog utorka razmatra demarkaciju granice s Crnom Gorom
Ilustracija

Kosovo: Skupštinska komisija narednog utorka razmatra demarkaciju granice s Crnom Gorom

Komisija za inostrane poslove, dijasporu i strateške investicije Skupštine Kosova odlučila je da se narednog utorka, 26. decembra, razmotri Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore.

Predsjednica Komisije Vjosa Osmani pozvala je premijera Ramuša Haradinaja i članove Komisije za označavanje državne granice s Crnom Gorom da učestvuju na sastanku Komisije kako bi prije sjednice Skupštine Kosova razjasnile određene nejasnoće, a posebno zbog iznijetih pretenzija da je bilo falsifikovanja karata, jer je to krivično djelo. 

"Važno je razjasniti da li je stvarno bilo falsifikovanje karata. Da li smo sto posto sigurni da nije bilo? Ustvari, za svakog ko je pravnik zna se da kada postoje optužbe o falsifikovanju to pitanje se mora razjasniti u tužilaštvu", kazala je Osmani, poslanica iz opozicionog Demokartskog saveza Kosova. 

Ona je navela da poslanici pred sobom imaju sporazum za koji se u posljednjem izvještaju Državne komisije kaže da sadrži tri krivična djela, a ne samo jedno, a to je falsifikovanje karata, prikrivanje zvaničnih dokumenata i ugrožavanje teritorije. Osmani je, takođe, izjavila da je prema Pravilniku o radu, 5. januar posljednji dan za razmatranje tog Nacrta zakona od strane Komisije. 

Vlada Kosova je početkom ovog mjeseca usvojila izvještaj nove Komisije o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koji je zajedno sa Sporazumom potpisanim između Kosova i Crne Gore 2015. godine, proslijedila Skupštini Kosova na razmatranje.

Izvještaj Komisije zaključuje da tim sporazumom Kosovo gubi dio svoje teritorije. Premijer Haradinaj je po dolasku na čelo Vlade Kosova početkom septembra, kao svoju prvu odluku smijenio bivšu Komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i imenovao novu na čelu sa Shpejtimom Bulliqijem s ciljem da ispita rad predhodne Komisije.

Kosovska opozicija, kada je u njoj bio i Ramuš Haradinaj, suprostavila se nasiljem i suzavcima sporazumu iz 2015. tvrdeći da njime Kosovo gubi više od osam hiljada hektara zemljišta uz granicu sa Crnom Gorom.

Ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom za Kosovo je preduslov za viznu liberalizaciju. Taj sporazum je već ratifikovan u Skupštini Crne Gore. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.