Porodiljsko bolovanje u SAD dva mjeseca a evo koliko je u ostalim zemljama svijeta
ilustracija

Porodiljsko bolovanje u SAD dva mjeseca a evo koliko je u ostalim zemljama svijeta

Najmanji vremenski period plaćenog odsustva je dva mjeseca u SAD-u.

S druge strane, Estonija nudi i preko godinu i po plaćenog odsustva - time je postala zemlja sa najvećim beneficijama za trudnice. Druge zemlje nude po godinu: Bugarska, Mađarska, Japan, Litvanija, Austrija, Češka, Letonija, Norveška, Slovačka... 

Čak u 19 od 41 zemlje većina plaćenog odsustva se odnosi na prodiljsko, a u 31. zemlji i očevi imaju pravo na odsustvo.

Ipak, njihovo pravo je skromnije - dvije nedelje u prosjeku. Izuzetak su Japan (30 nedelja) i Koreja (16 nedelja). Portugal, Luksemburg i Norveška daju oko dva mjeseca novim očevima. 

Na Kipru, Izraelu, u Turskoj, Irskoj, Švajcarskoj i Novom Zelandu - plaćeno odsustvo odnosi se na rođenje i brigu o djetetu, ali odsustvo nije omogućeno očevima, prenio je Radio Sarajevo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.