U Ukrajinu stigli snajperisti plaćenici iz Srbije?
Ilustracija

U Ukrajinu stigli snajperisti plaćenici iz Srbije?

Srpski plaćenici u oblasti Donjeck namjeravaju da ubijaju ukrajinske vojnike na liniji razgraničenja i da podstaknu provokacije civilnog stanovništva.

To je saopštio Štab ukrajinske antiterorističke organizacije, a prenijeli su kao glavnu vijest mnogi ukrajinski elektronski mediji, prenosi B92.

Grupa plaćenika iz Srbije došla je na područje Donjecka, pokazuju obavještajni podaci, naveo je ukrajinski Štab ATO na Fejsbuku.

"U Donjeck je došla grupa srpskih snajperista plaćenika. Njihov vođa je Dejan Berić, koji ima nadimak Deki. On je u više navrata dolazio u Donbas kako bi se za novac borio na strani Rusije i okupacionih snaga protiv oružanih snaga Ukrajine", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da srpski plaćenici namjeravaju da “ubijaju ukrajinske vojnike" na graničnoj liniji i da izazovu provokacije mirnog stanovništva. 

"Ove bitange su izdajnici savjesti i ljudskih vrijednosti. Oni su pristali da za desetak moskovskih srebrenjaka proliju krv patriota i zaštitnika ukrajinske zemlje. Ako ih susretnu pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, treba te uljeze da pošalju odakle su došli na račun njihovog ministarstva odbrane”, zaključuje Štab ukrajinske ATO. 

Podsjetimo, mediji su ranije pisali da je Berić "najpoznatiji srpski borac u Donbasu", a u avgustu je objavljeno da je on "ranjen na frontu".

Odnosi Srbije i Ukrajine nedavno su zaoštreni na diplomatskom nivou nakon izjave ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča da ruski predsjednik Vladimir Putin ne mari za Srbiju i “da Rusija obučava najamnike da ubijaju Ukrajince i da je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori“. 

Odmah je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje je pozvalo Aleksandroviča da radi u okvirima Bečke konvencije i da će u suprotnom protiv njega biti preduzeti koraci “uobičajeni u ovakvim slučajevima“. 

Ministar spoljnih poslava Srbije Ivica Dačić tada je izjavio da Ukrajina zna da Srbija procesuira strane borce i da poštuje integritet Ukrajine. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.