DF ponovo u Skupštini: Optužio Čarlsa Tanoka da je korumpiran od strane Mila Đukanovića
Foto: AA

Sastanak POSP-a

DF ponovo u Skupštini: Optužio Čarlsa Tanoka da je korumpiran od strane Mila Đukanovića

U Skupštini Crne Gore održan je sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), na kome se raspravljalo o izbornoj reformi uoči predstojećih izbora.

Sjednici su nakon prekida bojkota prisustvovali i poslanici DF-a, koji su nezadovoljni izvještajem za Crnu Goru, evropskom izvjestiocu Čarslu Tanoku uputili niz uvreda i optužili ga za korupciju.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je na početku sjednice kazao da je DF danas opet u Skupštini. 

"Siguran sam da je prihvatanje političke realnosti djelotvorno za cjelokupno društvo i preduslov napretka i razvoja. Odsustvo ostatka opozicije neće usporiti rad na ispunjavanju obaveza, ali takav stav otvara sumnju da li opozicija svjesno želi da upori naš EU put", pitao je Brajović. 

On je kazao da je na Crnoj Gori da pokaže da je pouzdan partner EU i NATO-a. 

2017121822758711528984788Web

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, takođe je pozdravio povratak DF-a u parlament. 

"EU konzistentno ohrabruje sve političke aktere u Crnoj Gori da se vrate političkoj debati na onom mjestu gdje ona i pripada, odnosno u parlament. Najavljeni povratak dijela opozicije je stoga nešto što pozdravljamo", naveo je Orav. 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin ocijenio da je dosadašnji bilans od 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja uspjeh kojim se ne može pohvaliti nijedna druga država kandidat za članstvo u EU. 

"Takav rezultat nas samo dodatno motiviše da još intenzivnije nastavimo sa napretkom. A jedno od ključnih očekivanja je da će Evropska unija prepoznavati i odvojeno cijeniti učinke svake države koja teži članstvu u Uniji", saopštio je Pažin. 

Kopredsjedavajući POSP-a, Dejvid Martin, kazao je da su u EU posvećeni procesu proširenja. 

"Zadovoljni smo napretkom Crne Gore, ali ne potcjenjujemo izazove pred kojima se vaša država nalazi", kazao je Martin i naveo da mu je drago što današnjem sastanku prisustvuje i opozicija jer, kako je kazao, žele otvorenu raspravu. 

Izvjestilac Evropskog parlamenta Čarls Tanok istakao je da je Crna Gora predvodnik EU integracija i pozdravio povratak DF-a u Skupštinu. Tanok je istakao da će predstojeći predsjednički i lokalni izbori biti prilika da se vidi kako se Crna Gora odnijela prema preporukama Posmatračke misije OEBS-a. 

Nebojša Medojević, jedan od lidera DF-a, pozdravio je predstavnike EU u, kako je rekao, "posljednjoj zemlji u Evropi koja nikada nije promijenila vlast". On je ocijenio da su izvještaji Čarlsa Tanoka o procesu integracija "neobjektivni, tendenciozni i proizvod korupcije od strane Mila Đukanovića". 

“Tanok govori čiste neistine o Crnoj Gori, o čemu sam obavijestio ministra vanjskih poslova Velike Britanije Borisa Džonsona", kazao je Medojević. 

On je poručio Tanoku da bi trebalo da ga bude sramota. 

Tanok je kazao da je uvrijeđen zbog pokušaja diskreditacije njegovog rada u procesu integracija i zatražio izvinjenje. 

"U mojoj zemlji ovo bi moglo da dovede do građanske parnice", rekao je Tanok. 

Dejvid Martin, koopredsjedavajući POSP-a je kazao da ne dovodi u pitanje integritet Tanoka. 

"Razočaran sam zbog vaših riječi", poručio je Martin Medojeviću.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.