Tirana: U sukobu policije i pristalica albanske opozicije nekoliko povrijeđenih
Foto: AA

Tirana: U sukobu policije i pristalica albanske opozicije nekoliko povrijeđenih

Albanska policija sukobila se danas s pristalicama opozicije koji su ispred zgrade Parlamenta protestovali protiv izbora novog privremenog glavnog tužioca.

Sukobi su uslijedili nakon imenovanja Arte Marku za privemenog glavnog tužioca, što predstavnici opozicije smatraju neustavnim, javlja Anadolija.

Tenzija je bilo i u sali Parlamenta gdje su tokom sjednice pojedini predstavnici opozicije bacali dimne bombe. 

Uprkos tome Arta Marku je izabrana za privremenog glavnog tužioca sa 69 glasova vladajuće Socijalističke partije albanskog premijera Edija Rame. Dva poslanika su bila protiv, dva su bila uzdržana, a poslanici opozicije su bojkotovali glasanje. 

Protestima ispred zgrade Parlamenta prisustvovale su pristalice albanske opozicije, predvođene Demokratskom partijom (PD), koji se protive proceduri izbora novog tužioca. 

U trenutku kada je grupa demonstranata pokušala probiti policijski kordon, došlo je do sukoba. Okupljeni su u pravcu zgrade Parlamenta bacali dimne bombe i kamenice, a u neredima je bilo i povrijeđenih. 

Predstavnici opozicije su zatražili od parlamentarne većine da povuče odluku o imenovanju privremenog glavnog tužioca, jer kako tvrde, ona nije u skladu sa Ustavom. 

Protestno okupljanje je osiguravao veliki broj policajaca. 

Arta Marku će dužnost privremenog državnog tužioca obavljati do osnivanja Visokog tužilačkog vijeća. 

Dosadašnjem glavnom tužiocu Adriatiku Lali početkom decembra je istekao mandat. Izboru njegovog nasljednika protivila se opozicija koja je zatražila da Lala ostane na toj dužnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.