Pretresi u KO i PG: Oduzeti oružje, municija, eksplozivne materije, vozila, novac i dokumenta, dvoje uhapšeno
Foto: Uprava policije, zaplijenjeno vozilo u Kotoru

Petnaesta akcija u borbi protiv OKG

Pretresi u KO i PG: Oduzeti oružje, municija, eksplozivne materije, vozila, novac i dokumenta, dvoje uhapšeno

Crnogorska policija izvršila je danas pretrese na deset lokacija u Kotoru i Podgorici, i tom prilikom oduzeto je oružje, municija, eksplozivne materije, vozila, sredstva komunikacije, novac i dokumenta, a dva lica su lišena slobode.

"U nastavku aktivnosti koje se koordiniraju od strane operativnog štaba „Boka“ službenici Sektora kriminalističke policije su, uz podršku SAJ-a i PJP-a, a u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom iz Podgorice, postupajući po prethodno pribavljenim naredbama sudije za istragu Osnovnog suda u Kotoru, izveli akciju kodnog naziva „Bioka 6“ tokom koje su danas u Kotoru izvršili pretrese na šest lokacija koje koriste članovi OKG, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica", saopšteno je iz Uprave policije.

Pretresi su kako se dodaje izvršeni i u stambenih objektima koje koristi lice koje slovi za vođu organizovane kriminalne grupe „Škaljari", kao i u objektima koje koriste članovi ove OKG i članovi njihovih porodica, a koji se nalaze u luksuznom kompleksu „Pentagon“ u Škaljarima.

Shodno navedenom, pretresima na šest lokacijama u Kotoru je pronađeno i oduzeto sljedeće: šest vozila, među kojima su i vozila visoke klase marke, 13 mobilnih telefona i veći broj SIM kartica, više tablet i lap top računara i USB memorija za skladištenje podataka.

kotorboka65

Foto: Uprava policije, zaplijenjena vozila u Kotoru

Zaplijenjen je i ručni sat marke „Rolex", 2.000 eura gotovog novca, dokumentacija o različitim vrstama novčanih transkacija i dužničko – povjerilačkim odnosima, bankovne kartice i instrukcije za obavljanje finansijskih transkacija, dokumentacija koja se odnosi na moguće isplate licima koja su uključena u krijumčarenje narkotika na međunarodnom nivou, notarski zapisi i više fotografija na kojima se nalaze članovi organizovanih kriminalnih grupa i njima bliska lica.

kotorboka62

Foto: Uprava policije, zaplijenjeni ručni sat "Rolex"

Nakon sprovedenog pretresa u službene prostorije radi postupka kriminalističke obrade privedena su četiri lica.

kotorboka63

Foto: Uprava policije, zaplijenjena dokumenta, kartice 

"Takođe, shodno aktivnostima koje su preduzete 15.decembra, kada je pretresom stana kod M.J. (30) iz Kotora pronađeno 11.000 eura, obavljene su konsultacije sa državnim tužiocem u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, na osnovu kojih je danas protiv M.J. podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa", saopšteno je iz UP.

Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala je započeo policijske aktivnosti na provjeri zakonitosti sticanja novca za gradnju kompleksa „Pentagon“ u Kotoru i kupovinu stanova u ovoj zgradi.

Podgorica

U sklopu aktivnosti protiv organizovanog kriminala, službenici CB Podgorica su u prethodna dva dana izvršili pretrese na četiri lokacije u Podgorici. Kontrolisana su tzv. bezbjednosno interesantna lica. Lišena su slobode dva lica.

U Podgorici je pretresima i kontrolama ukupno je pronađeno i oduzeto: pištolj nepoznate marke cal. 7,65 mm, 2 pištolja  sa dva okvira, okvir od automatske puške i 30 komada municije za automatsku pušku, četiri komada pištoljske municije, 200 komada metaka različitog kalibra, devet komada pištoljske municije call 9mm, i sporogoreći štapin i 12 klasova eksploziva nepoznate marke.

"Konkretno, u sklopu pojačanih mjera i radnji policijski službenici CB Podgorica su 16.decembra u naselju Zagorič, vršeći kontrolu lica i vozila, prije neposrednog zaustavljanja vozila u kojem su se nalazila tri bezbjednosno interesantna lica, opazili da je odbačen pištolj nepoznate marke cal. 7,65 mm. Sva tri lica, R.M. (23), koji je upravljao vozilom, i G.A. (20) i J.A. (33), su privedena. Od njih su uzete izjave. Obavljene su konsultacije sa tužiocem nakon kojih se preduzimaju dalje aktivnosti na utvrđivanju činjenica i okolnosti povodom nađenog pištolja", kažu iz policije.

Nadalje, službenici CB Podgorica su, postupajući po operativnoj informaciji, a nakon pribavljene naredbe sudije za istragu, 16.decembra izvršili pretres stana i drugih prostorija J.I. (25) iz Podgorice.

"Pretresom porodične kuće pronađeno je četiri komada pištoljske municije a u drugoj kući na selu pronađen je okvir od automatske puške i 30 komada municije za automatsku pušku. J.I. je lišen slobode i nakon kriminalističke obrade je uz krivičnu prijavu sproveden nadležnom državnom tužiocu u ODT u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", navodi se u saopštenju.

Podgorička policija uhapsila je S.Ž. (54) iz Podgorice. On je danas uz krivičnu prijavu priveden nadženom tužiocu, zbog osnovane sumnje da je počinio KD nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Naime, službenici CB Podgorica su juče, nakon pribavljene naredbe sudije za istragu, izvršili pretres stana i drugih prostorija koje koristi S.Ž. i tom prilikom pronašli i oduzeli 9 komada pištoljske municije cal. 9mm, 2 pištolja sa dva okvira, oko 200 komada metaka različitog kalibra (pištoljska i puščana municija), sporogoreći štapin i 12 klasova eksploziva nepoznate marke", saopšteno je.

Podsjećaju da su službenici Uprave policije, u aktivnostima koje sprovode u borbi protiv organizovanog kriminala a koje koordinira Sektor kriminalističke policije su, u 15 akcija koje su sprovedene od početka oktobra, uključujući i navedene akcije, izvršili pretrese na 224 lokacije na jugu i sjeveru i u centralnoj regiji, i to na lokacijama koje koriste članovi OKG, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica.

"Priveden je veliki broj lica. Oduzeti su vatreno oružje i municija, hladno oružje, skupocjeni automobili, droga, sredstva komunikacije, ugovori i druga dokumenta, novac i druge stvari. Više lica je lišeno slobode zbog krivičnih djela u vezi sa zelenaštvom, ilegalnim posjedovanjem oružja i zloupotrebom opojnih droga. Sve što je oduzeto biće vještačeno u Forenzičkom centru radi utvrđivanja porijekla odnosno eventualne povezanosti sa počinjenim krivičnim djelima.

Aktivnosti policije na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju organizovanog kriminala se nastavljaju", poručuju iz Uprave policije.

 

                                                                          

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.