Posmrtni ostaci kralja Vitorija Emanuela III dopremljeni iz Egipta u Italiju
Foto: ANSA

Počivaće uz suprugu, kraljicu Jelenu

Posmrtni ostaci kralja Vitorija Emanuela III dopremljeni iz Egipta u Italiju

Posmrtni ostaci bivšeg italijanskog kralja Vitorija Emanuela III preneseni su iz Egipta u Italiju.

Italijanska novinska agencija ANSA javlja da su posmrtni ostaci kralja Emanuela nakon sedam decenija avionom kompanije EgyptAir doneseni iz egipatske Aleksandrije u italijanski Vikoforte.

Nedavno su iz francuskog Monpeljea u Vikoforte preneseni i posmrtni ostaci kraljice Elene/ Jelene  (rođena princeza Petrović-Njegoš) a pored nje su sahranjeni i posmrtni ostaci njenog muža Emanuela.

Unuka bivšeg italijanskog kralja Maria Gabriela di Savoja nezadovoljna je što se vraćanje posmrtnih ostataka kraljevskog para u Italiju odvija u velikoj tajnosti te tvrdi da bi pravda prema istoriji bila zadovoljena kada bi posmrtni ostaci kralja i kraljice bili sahranjeni u rimskoj bazilici Panteon.

Vitorio Emanuel III bio je kralj Italije od 1900. do 1946. godine.

Vitorio Emanuele je rođen u Napulju. Bio je jedino dijete Umberta I, kralja Italije. Za razliku od svojih rođaka, bio je veoma nizak čovjek, čak i za standarde 19. vijeka. Bio je visok svega 153 cm.

Iako nije bio pristalica fašizma, Emanuele III nije uspio spriječiti dolazak Musolinija na vlast. Po završetku Drugog svjetskog rata abdicirao je u korist svog sina Umberta II i otišao u izbjeglištvo kod egipatskog kralja Faruka, gdje je i umro krajem decembra 1947. godine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.