Vladimir Martinović

Obezbijediti sigurne uslove poslovanja

"Privredni subjekti da se ne finansiraju preko leđa građana"

Demokratska Crna Gora održala je danas pres konferenciju na kojoj je potpredsjednik Vladimir Martinović iznio stav da je nemoralno i ekonomski neutemeljeno da građani subvencionišu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

 “Privrednim subjektima  treba obezbijediti sigurne uslove poslovanja, a ne da se finansiraju preko leđa građana. Otimanje od građana je nepošten odnos Vlade prema građanima, jer  oni ne znaju ni kome, ni zašto plaćaju subvencije niti kakve koristi imaju od toga. Građani su u dosadašnjem periodu platili 4,7 miliona eura vlasnicima minielektrana koji su isključivo povezani sa vrhuškom ove vlasti", saopštio je Martinović.

On je naglasio da ova privlačno upakovana subvencija suštinski predstavlja plaćanje pod prinudom.

“Njome se ne stvara snažan podsticaj da ti povlašćeni proizvođači koji imaju zagarantovanu naknadu  od države do kraja organizuju proizvodnju na način što će troškove svesti na najmanji mogući nivo. Njih subvencionisanje od strane građana demotiviše da unaprijede proizvodnu i dinamičku efikasnost. Zašto bi predano snižavali troškove, inovirali svoju ponudu i inovirali industrijsku organizaciju ako imaju sigurne prihode od plaćanja građana", smatra Martinović.

On je iznio mišljenje da bi tržišno orijentisanoj  privredi moralo bi biti strano da  počiva na favorizaciji privrednih subjekata.

"Očigledno je da se u Crnoj Gori postepeno uvodi specifičan kapitalistički feudalizam, sa novom bogataškom klikom koju izdržavaju građani. Ako se ekonomske koristi stiču uz dosluh sa vlašću i putem nameta na građane, onda to nije bogatstvo i razvojna politika, već pljačka i sistematska otimačina. Tako svako može podsticati, ali to nije ni kreativno ni pošteno.

Uz sve gore navedeno, svjedoci smo da se u najvećem broju slučajeva prilikom dodjela koncesija i izgradnji minielektrana vrši zločin nad prirodom i uopšte ne vodi računa o poštovanju elementarnih ekoloških standarda, očuvanju zatečenog prirodnog ambijenta, rizicima koji mogu nastupiti po okolinu promjenom režima korišćenja voda i vitalnim interesima lokalnog stanovništva.To je samo dodatna potvrda da su korisnici ovakvih koncesija upravo miljenici režima. Upozoravamo javnost da se sprema dodatno povećanje naknada na teret budžetskih obveznika i pozivamo da se ni slučajno ne smije povećati naknada za subvenciju proizvodnje električne energije. Sporan je i legitimitet posljednjeg uvećanja naknade, jer je zasnovan na objavljenoj projekciji da će ove godine doći do povećanja proizvodnje u tim energetskim objektima. Proizvodnja je opala za oko 5 miliona kilovat sati uprkos povećanju naknade, a u avgustu je proizvedeno 10 puta manje nego prošle godine”, istakao je potpredsjednik Martinović.

On je rekao da Demokrate neće dozvoliti  da ovi povlašćeni proizvođači budu suvlasnici Crne Gore i njene budućnosti!

“U iole uređenoj državi mora se  dešavati da se podsticajne mjere i ukupni ambijent u oblasti korišćenja novih i obnovjivih izvora energije prepoznaju kao zdrave, tržišnoj privredi primjerene i sa strateškim pravcem razvoja države usklađene  podsticajne mjere, a ne davanje novih privelgija Milu i Blažu Đukanoviću, Olegu Obradoviću, Ranku Uboviću i njima sličnima, kakav je sada, nažalost, slučaj u našoj državi. I to će trajati dok je god ova garnitura na vlasti. Zato je nasušna potreba da što prije dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori", zakljuio je Martinović

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.