Završen osmi Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017

Završen osmi Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017

Projekcijom filmova "Neoprostivo", danskog reditelja Larsa Feldballea-Petersena i "Čovjek integriteta", iranskog reditelja Mohamada Rasulofa u kinu "Boka" u Kotoru, sinoć je završeno osmo izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017, pod sloganom "PROPITIVANJE GRANICA", koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa partnerima.

Kako je saopšteno iz CGO, tokom proteklih sedam dana, crnogorska publika imala je priliku da premijerno pogleda 15 filmova koji na različite načine obrađuju tematiku ljudskih prava i propituju granice u nama i oko nas kad je riječ o osjetljivim pitanjima ljudskih prava.

"UBRZAJ 2017 donio je, do sada najbogatiju, selekciju filmova najrecentnije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade na festivalima širom svijeta, kao što su: CPH:DOX, Sarajevo Film Festival, Brunswick International Film Festival, Chicago International Film Festival, Venice Film Festival, Haifa International Film Festival, Toronto International Film Festival, Zagreb Film Festival, Movies That Matter International Film Festival, Chicago International Film Festival, Cannes Film Festival, Tribeca Film Festival, BELDOCS i mnogi drugi. Mnogi od njih su tek započeli svoj festivalski život i takve nagrade su pred njima. Gosti ovogodišnjeg Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017 bili su: Goran Bogdan, protagonista najiščekivanjeg hrvatskog filma Agape i producent Stanisav Babić, zatim reditelj makedonskog filma Amok, Vardan Tozija, ali i ekipa filma Između granica – rediteljka Jelena Gavrilović, montažerka Nataša Pantić i producent Igor Mitrović. UBRZAJ 2017 organizovan je 10. do 16. decembra 2017. sa centralnim programom u Podgorici u JU KIC ”Budo Tomović” od 10. do 14. decembra, i pratećim izdanjima u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Kotoru od 15. do 16. decembra u kino Boka”", saopšteno je iz CGO.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ, sada već tradicionalno, otvoren je na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici, a tom prilikom, dodijeljene su i nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam neformalnoj građanskoj inicijativi za očuvanje Boke - Bokobran, u kategoriji organizacije, i posthumno Milanu Šaranoviću, u kategoriji pojedinca.

Dodatna projekcija na zahtjev publike organizovana je 15. decembra 2017.u Baru, u gimnaziji “Niko Rolović” i još jedna će biti uskoro organizovana u Beranama.

Ovogodišnje izdanje Festivala realizovano je uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, Kanadske ambasade, fondacije Heinrich Boll, Ambasade Italije, Ambasade Izraela, Ambasade SAD, kao i kompanija Metropolis, Studio Mouse, Pošta Crne Gore, PG Taxi i Compania de Vinos Montenegro. Partneri Festivala bili su JU KIC ”Budo Tomović”, BELDOCS, Sarajevo Film Festival, KC ”Nikola Đurković” iz Kotora, Opština Kotor, Opština Berane i Centar za kulturu Berane, a medijski pokrovitelji javni servis RTCG (TV i portal) i Vijesti (novine i portal).

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.