Brnabić: Vučićev prioritet je Kosovo
Ana Brnabić

Ulaže najviše vremena i energije

Brnabić: Vučićev prioritet je Kosovo

Prvi prioritet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u koji ulaže najviše vremena i energije, jeste problem Kosova, izajvila je premijerka Ana Brnabić.

"To je i ozbiljna podrška Vladi, jer je meni ostavljen prostor da se bavim drugim, prije svega ekonomskim poslovima", rekla je Brnabićeva u intervjuu za Blic od nedjelje u kome je govorila i o visini penzije, bruto društvenom proizvodu, odnosu uvoza i izvoza, atmosferi u parlamentu, ali i kritikama i nesporazumima s novinarima.

Ona je ocijenila da je atmosfera u Skupštini Srbije strašna i da ne doprinosi reformama i napretku Srbije, i istakla da joj je žao zbog toga.

Komentarišući pitanje da se čini da je postala osjetljiva na kritike novinara i opozicije, Ana Brnabić je navela da je to istina i da je to normalno kada se u nešto ulaže toliko energije, a da opozcija i dio novinara nikada ništa pozitivno ne kažu.

"Te kritike su često neargumentovane i nisu konstruktivne ... i sve više kritika ima u smislu što gore to bolje, ... te kritike su mi strašne. Duboko vjerujem da sa jako polarizovanim društvom kakvo imamo danas ne možemo da idemo naprijed održivo. Mi možemo da rješavamo neke probleme i pomalo pomjeramo, ali što je društvo polarizovanije, to je sve teže za neke ozbiljne pomake", rekla je premijerka.

Ona je, upitana da li joj se omaklo da neke novinare nazove takozvanim istraživačkim novinarima, rekla da nije, ali da tako ne misli o svim novinarima.

"Ne mislim da u Srbij ne postoje istraživački novinari i mediji, ali nisu svi koji se tako zovu istraživački. Mislim da su čist senzacionalizam obučen u odijelo istraživačkog novinarstva", rekla je ona.

Premijerka je navela i da smatra i da u Srbiji postoji malo objektivnih novinara.

"Razgovarala sam sa Grupom za slobodu medija i opet dolazimo na priču o polarizaciji koja nas koči i ta polarizacija u medijima je veoma loša za Srbiju i zato hoću da razgovram i razgovraću i dalje. Ne moramo da se slažemo, ali novinari mi nisu neprijatelji i ne mislim da imam neprijatelje u medijima", rekla je Ana Brnabić.

Ona je takođe navela da šansu Srbije vidi u ekonomiji zasnovanoj na inovacijama.

Podsjetila je da je do sada u Srbiji ekonomija bila zasnovana na investicijama, zbog čega je zemlja zavisila od privlačenja investicija i otvaranja novih radih mjesta koja, kako je navela, nisu bila dobro plaćena i koja su služila da se pokrene proizvodnja i smanji nezaposlenost. 

"To treba mijenjati. Odgovornost moje vlade je da napravimo iskorak ka stvaranju ekonomije zasnovane na inovacijama, kada imate takvu ekonomiju više ne zavisite od investitora, zavisite od sopstvenih kapaciteta, pameti i donosite dodatnu vrijednost", rekla je premijerka.

Ocijenila je da prelazak na takvu ekonomiju ne može da se završi u mandatu ove vlade, ali da se mora raditi na tome. "Ako propustimo šansu opet ćemo se vratiti na staru priču", rekla je Ana Brnabić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.