Kurc najmlađi predsjednik Vlade u svijetu
Sebastijan Kurc

Kurc najmlađi predsjednik Vlade u svijetu

Sebastijan Kurc, koji ima 31 godinu, biće najmlađi predsjednik Vlade ne samo u istoriji Austrije, već i u svijetu.

Do sada najmlađi austrijski kancelar bio je Leopold Figl, koji je 1945. prilikom polaganje zakletve imao 43 godine.

Ukoliko se Kurc bude zadržao na mjestu kancelara do godina Figla kada je došao na tu funkciju, ušao bi ponovo u istorijske anale, ovaj put kao šef Vlade sa najdužim stažom od Drugog svjetskog rata.

Rekord po dužini staža kao kancelar drži Bruno Krajski, koji je od aprila 1970.do maja 1983. bio na čelu austrijske Vlade.

Krajski je, kada je prvi put položio zakletvu, imao 59 godina, prenosi Tanjug.

Nakon što Kurc u ponedjeljak bude položio zakletvu, odlazeći kancelar Kristijan Kern ulazi u anale kao šef Vlade sa najkraćim stažom od samo godinu i po.

Prije njega na mjestu kancelara sa najkraćim stažom nalazio se Alfred Guzenbauer, koji je na čelu Vlade proveo godinu i 11 mjeseci.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.