Danas slavimo Djetinjce: Evo zašto je dobro da
Ilustracija

Danas slavimo Djetinjce: Evo zašto je dobro da "vežete" svoju djecu

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas, 17. decembra obilježavaju Djetinjce, jedan od najljepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Suština ovog praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lijepe uspomene na simpatične kućne rituale djeca će nositi čitavog života.

Djetinjci se slave treću nedjelju pred Božić. Toga dana ujutru rano, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli vežu djecu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan ili običan kanap ili deblji konac.

ishsdeca830x0

Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim dijelom kanap zaveže za sto ili stolicu. Vezivanje za Djetinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama.

Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko posjeduje pošteno zarađenu imovinu i dobra djela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na posljednjem Strašnom sudu, gdje će se samo vrjednovati ono šta je u svom životu čovjek dobro učinio.

Dobra i štedljiva djeca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i "dreše se" onima koji ih vežu.

Simbolično se vezuju čak i djeca koja su još u kolijevci, ali i odrasla "djeca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se djeca "otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate djeci nazad da se počaste.

Telegraf

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.