Evo šta bi se dogodilo sa Zemljom da nestane Sunce (VIDEO)
Ilustracija

Evo šta bi se dogodilo sa Zemljom da nestane Sunce (VIDEO)

Da li ste se ikada zapitali šta bi se dogodilo sa Zemljom da Sunce nestane?

Sunce je oko 333.000 puta veće od Zemljine mase i proizvodi jednaku količinu energije kao milijarda nuklearnih bombi svake sekunde! 

Albert Ajnštajn je teorijom opšte relativnosti dokazao da sila gravitacije nije trenutna, već putuje jednakom brzinom kao svjetlost. Tako da, ako bi Sunce nestalo, ne bismo toga bili svjesni punih osam minuta prije nego bi nam se smrknulo pred očima. 

Zvijezde bi i dalje sijale, i struja bi nastavila da radi, pa bi gradovi ostali osvijetljeni dok god bi bilo struje. 

Majkl Stivens, osnivač popularnog Jutjub kanala Vsaucea objašnjava da bi se nakon osam minuta jedna stvar promijenila - nestala bi fotosinteza – proces kojim se sve biljke snabdijevaju hranom. To znači da bi većina malih biljaka uvenula za nekoliko dana. 

Nakon sedam, dana prosječna temperatura na Zemlji pala bi na 0 stepeni Celzijusovih, a do kraja prve godine dostigla bi -100 stepeni Celzijusovih. 

Istovremeno, hladili bi se okeani i mora, pa bi se vremenom zaledili, što bi Zemlju pretvorilo u ledeni svijet. Ali, kao što je to slučaj sa dubokim jezerima zimi, zaledile bi se samo površine, što znači da bi voda ispod pokrivača ostala u tečnom stanju. 

Ako bi ijedan čovjek sve ovo preživio, jedino utočište pronašao bi u blizini geotermalnih otvora na dnu okeana. 

Pogledajte video:

Radio Sarajevo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.