Celibat mogući uzrok zlostavljanja djece u Australiji
Ilustracija

Celibat mogući uzrok zlostavljanja djece u Australiji

Šestočlana komisija formirana prije pet godina u Australiji s ciljem da utvrdi razloge i odgovornost svještenika za seksualno zlostavljanje djece u institucijama širom te zemlje, u periodu od 1850. do 2015, završila je rad i sačinila izvještaj u kojem se kao mogući uzrok navodi celibat.

Komisija, naime, smatra da Australijska biskupska konferencija treba da zatraži od Vatikana razmatranje mogućnosti da se preispita obaveza celibata, odnosno da za svještenike on bude dobrovoljan.

Inače, tokom petogodišnjeg rada Komisija je saslušala hiljade priča o seksualnom zlostavljanju djece u javnim i privatnim institucijama širom Australije, a uz izvještaj je priloženo i 189 preporuka, uključujući i promjene zakona kojima bi se neprijavljivanje zlostavljanja smatralo krivičnim djelom i obveznom izvještavanju o priznanju zlostavljanja tokom ispovijedanja.

Komisija je, između ostalog, saslušala i priče iz katoličke crkve, oružanih snaga i centara za mlade.

"Izvještaj donosi svjedočenje o institucionalnom seksualnom zlostavljanju u Australiji sa preporukama koje treba da obezbijede sigurniju budućnost djece", rekao je predsjednik šestočlane Komisije Filip Rid, prenijele su agencije.

U izvještaju stoji da nema jednostavnog objašnjenja zašto dolazi do seksualnog zlostavljanja djece, ali su, ipak, kako se navodi, definisana neka koja, kako se navodi, nenamjerno ili na drugi način mogu stvoriti mogućnost za zlostavljanje.

Komisija je vladi preporučila donošenje Nacionalne strategije koja bi bila namijenjena prevenciji seksualnog zlostavljanja djece i unapređenju njihove zaštite unutar institucija, kao i formiranje ministarstva odgovornog za djecu i policijske poslove.

Tokom rada Komisiju je, kako se navodi, kontaktiralo više od 16.000 pojedinaca, održano je 8.013 privatnih sastanaka i 57 javnih saslušanja, uz više od 1.200 svjedočenja koja su trajala duže od 440 dana.

Komisija je kontaktirala svih 4.000 australskih institucija za koje je navedeno da je u njima bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.