Sud odbio izručenje kradljivice iz BiH Crnoj Gori
Sabaheta Džindo

Osuđena na 7 mjeseci zatvora

Sud odbio izručenje kradljivice iz BiH Crnoj Gori

Sud BiH odbio je odrediti privremeni pritvor Sabaheti Džindo za kojom je Crna Gora raspisala Interpolovu potjernicu a zbog njenog izbjegavanja izdržavanja sedmomjesečne zatvorske kazne. Džindo je, kako je saopšteno u Sudu BiH, pravosnažno osudio Osnovni sud u Bijelom Polju.

- U okviru priložene dokumentacije vidljivo je da je potraživana Sabaheta Džindo državljanin Bosne i Hercegovine, a članom 40. stav 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisan je postupak izručenja u slučaju da se pred Sudom pojavi državljanin BiH. Navedena odredba predviđa mogućnost odbijanja izručenja potraživanog lica u slučaju da nadležni organi, učesnici u postupku izručenja, uvidom u postojeću bazu podataka državljana, ili na drugi, način, utvrde da je potraživani državljanin BiH. U skladu sa međunarodnim standardima u postupanju u postupcima izručenja, Sud je cijenio i mogućnost izručenja vlastitih državljanja, u skladu sa Ugovorom o izručenju između BiH i Crne Gore, navode u Sud BiH, piše portal Oslobođenje.

Međutim, krivično djelo za koje se Džindo tereti na osnovu predmetne međunarodne difuzne potjernice, ne spada u katalog krivičnih djela za koje je dozvoljeno izručenje vlastitih državljanja bilo sa ciljem vođenja krivičnog postupka, bilo sa ciljem služenja pravosnažno izrečene kazne zatvora.

Inače, Džindo je organima gonjenja poznata od ranije i to uglavnom po krađama.

Džindo je 2015. godine hapšena na području Istočnog Sarajeva gdje je na djelu uhvaćena u frizerskom salonu i to dok je pokušavala ukrasti novčanik.

Nekoliko dana prije ovog hapšenja Džindo je prošla i kroz policijske evidencije u Banjaluci, a zbog sumnje da je u prostorijama trgovinske radnje u centru grada iz torbice jedne žene ukrala novac u iznosu od 107 KM.

Ubrzo je potom uhapšena i puštena na slobodu. U maju iste godine je pritvorena zbog krađe novčanika sa 420 KM u Živinicama, ali poslije toga na djelu je uhvaćena još nekoliko puta. Kako navodi portal, tražena je u svim gradovima u toj zemlji, zbog krađa u trgovinama, kafićima, na pijaci i slično, zbog čega je i osuđivana.

U septembru ove godine uhapšena je skupa sa Arnelom Ožaković, ali je nakon saslušanja puštena na slobodu.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.