U Podgorici održan protest protiv Trampove odluke o Jerusalimu
Foto: AA

Ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država

U Podgorici održan protest protiv Trampove odluke o Jerusalimu

Ispred zgrade američke Ambasade u Podgorici danas je održan protest protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela. Skup, koji je protekao mirno, obezbjeđivao je veliki broj pripadnika policije.

Učesnici skupa, noseći transparente na kojima je pisalo „Jerusalim=Palestina“ i „Sloboda Palestini“, šetnjom oko zgrade američke ambasade poručili su da se ne slažu sa odlukom američkog predsjednika.

Kako bi izrazila podršku Palestini danas je na skup došla Podgoričanka Aleksandra Šofranac.

„Izašli smo kao građani Crne Gore. Evo ja sam stavila jedno obilježje palestinske majke. Mi se protivimo odluci jednog svojevoljnog čovjeka da jednu zemlju koja je 70 godina ugnjetavana, jednostavno joj poništava tih 70 godina. Ja se ovdje osjećam kao jedna palestinska majka, kako bi meni bilo da moju djecu, moje sinove odvodi i zlostavlja na taj način“, kazala je Šofranac.

2017121522753557728886289Web

Foto:AA

Poruku podrške poslao je i Budo Minić, koji je zajedno nosio zastave Crne Gore i Palestine.

„Povod podrške svim ugnjetavanim je odluka vezana za Jerusalim. Mi znamo i unutar Crne Gore i van Crne Gore da se sila neograničeno koristi na strani moćnih. Na nama je da pokažemo da se ne mirimo sa silom ni unutra ni van ove zemlje i da znamo šta su ljudska prava i da stanemo iza njih, nas onoliko koliko je spremno da stane“, kazao je Minić.

2017121522753557728886292Web

Foto:AA

Na protestu se pojavio i Edin Krnić, crnogorski putopisac.

„Državljanin sam Crne Gore. Živim u Tuzima. Upravo sam se vratio iz Palestine, to mi je bila stota država koju sam obišao i doživio sam nešto što malo ko može da doživi. Bio sam sedam dana u Hebronu, vidio sam šta se sve radi, kakva tortura i šta sve izdržava palestinski narod. Dok neko ne ode, ne može znati kakva je patnja i muka Palestinaca svakog dana“, istakao je Krnić.

Današnji skup obezbjeđivao je veliki broj pripadnika  policije, koji su bili raspoređeni oko zgrade Ambasade SAD-a.

Uoči današnjeg skupa, ambasada SAD u Podgorici je upozorila svoje građane koji se nalaze u glavnom gradu Crne Gore da budu oprezni. U saopštenju objavljenom na zvaničnom veb sajtu ambasade američkim državljanima u Podgorici je bilo poručeno da vode računa o ličnoj bezbjednosti, uz poruku da demonstracije koje su najavljene kao mirne mogu dovesti do sukoba i eskalirati u nasilje. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.