Ramuš Haradinaj

"Vizna liberalizacija će biti odobrena najkasnije do marta"

Predsejdnik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da će Kosovu najkasnije u martu biti odobrena vizna liberalizacija, kao i da će do tada biti završena transformacija Bezbjednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

U izjavi za Radio televiziju Kosova (RTK), Haradinaj je rekao da će najkasnije u martu iduće godine građani Kosova moći slobodno da se kreću u Šengen zoni, prenosi Beta.

Evropska unija je kao preduslove za viznu liberalizaciju utvrdila demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom i uspjeh u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

RTK je preneo da će Haradinaj o tim temama razgovarati sa predstavnicima EU tokom posjete Briselu 18. decembra.

Ovo je prvi put da je neko od čelnika institucija Kosova govorio o rokovima za ostvarivanje procesa liberalizacije i formiranja Oružanih snaga Kosova.

Međunarodna zajednica i NATO smatraju da je transformacija Bezbjednosnih snaga u Oružane snage političko pitanje koje je u nadležnosti institucija Kosova, ali i da tome treba da prethode izmjene Ustava i saglasnost ostalih zajednica kako bi se sačuvao multinacionalni sastav tih snaga.

Predstavnici Srpske liste se protive formiranju Oružanih snaga Kosova.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.