Pjesma
Vinka Koprivica

Tuga pretočena u stihove

Pjesma "Pivljanka" krije tužnu priču iz Crne Gore (VIDEO)

Jedna od najpopularnijih pjesmama u Crnoj Gori ali i na području bivše Jugoslavije krije izuzetno tužnu priču. Iako je nezaobilazan repertoar muzičara na veseljima prvi taktovi ove numere nam otmu uzdah iz grudi i preplavi nas neobjašnjiva sjeta. To je tuga brata za sestrom pretočena u stihove.

Pjesmu je prvi put otpjevao Božidar Ivanišević na festivalu narodne muzike “Ilidža 67“. Stručni žiri je dodijelio prvu nagradu za tekst pjesme. Pjesma je odmah postala hit i kao takva se održala do danas.

Većina izvođača narodne muzike ima na repertoaru “Pivljanku“, ali se malo zna da trag o nastanku ove balade vodi do seoskog groblja u pivskom selu Nedajno pored crkve Svetog Jovana Krstitelja, piše portal Ujedinjenje.

U Nedajnom su živjeli Blagoje i Danica Koprivica koji su imali šestoro djece, tri kćeri (Vinku, Milevu i Stevaniju) i tri sina (Momira, Lazara i Božidara).

Vinka se izdvajala živahnošću, ljepotom i stasom. Nažalost, iznenada se razboljela od teške bolesti – lupusa. Bolovala je skoro dvije godine.

Liječila se u Beogradu, ali je rastanak sa porodicom i vjerenikom koji je tada živio u Pančevu bio sve bliži. Najbliži su njenu smrt veoma teško podnijeli.

Vinkin brat Momir je 1966. godine, pod uticajem tragedije, napisao tekst pjesme, a melodiju je uradio nastavnik muzičkog Vojin Žarković sa Nedajnog, da bi je otpjevao Božidar Ivanišević.

Sarajevsko “Oslobođenje“ je tokom festivala na Ilidži 1967. objavilo kako je nakon izvođenja “Pivljanke“ pjevaču Božidaru Ivaniševiću prišla jedna djevojka u crnini, zahvalila se i predala mu cvijeće. Kažu da je to bila jedna od Vinkinih sestara. Tako su Vinka i Piva, kroz pjesmu “Pivljanka“, dobile još jedan spomen za vječna vremena.

Popularno i najpoznatije je izvođenje ove pjesme Zorana Kalezića.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.