Zapošljavanje u lokalnim samoupravama  ograničiti na raspoloživa sredstva u budžetu

Najznačajnije novine Predloga Zakona

Zapošljavanje u lokalnim samoupravama ograničiti na raspoloživa sredstva u budžetu

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o lokalnoj samoupravi. Ministarka Suzana Pribilović je istakla da se novim rješenjima sadržanim u Predlogu zakona o lokalnoj samoupravi dodatno unapređuje ostvarivanje lokalne samouprave na načelima profesionalnosti, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti rada organa lokalne samouprave.

Priprema novog Zakona o lokalnoj samoupravi predstavljala je jednu od prioritetnih aktivnosti Ministarstva javne uprave u 2017. godini, koja je realizovana nakon detaljnog sagledavanja sveukuponog sistema funkcionisanja lokalnih samouprava u Crnoj Gori, što je upravo bio i jedan od ciljeva formiranja posebnog resora za oblast javne uprave, kazala je ministarka javne uprave, Suzane Pribilović.

Prema njenim riječima, zakon je u predlogu koji je Vlada utvrdila danas, pripreman u atmosferi transparentne i otvorene javne rasprave i podršku ovim rješenjima dala je i Evropska komisija.

Pribilović je istakla da se razlozi za donošenje Predloga zakona ogledaju u tome da je dosadašnja primjena određenih insitituta ukazala na potrebu za daljim unapređenjem zakonskih rješenja.

"U ovom Predlogu zadržava se dosadašnji koncept lokalne samouprave u odnosu na  jednostepenost, monotipnost oblika lokalne samouprave i jednake nadležnosti, dok su nova rješenja u funkciji unapređenja  načela na kojima počiva sistem lokalne samouprave: profesionalnosti, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti rada organa lokalne samouprave", kazala je Pribilović.

Kako je saopštila, najznačajnije novine sadržane u Predlogu Zakona o lokalnoj samoupravi odnose se  precizniji način sazivanja prve sjednice novoizabrane skupštine, te pitanje trajanja mandata, raspuštanja i skraćenja mandata, mogućnost produženja mandata skupštine u izuzetnim situacijama vanrednog stanja, te pitanje raspisivanja izbora za skupštinu opštine u slučaju prestanka mandata prije isteka vremena na koji je izabrana.

"Predlog je da funkcija predsjednika skupštine bude isključivo profesionalna, a  u cilju obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja organa lokalne samouprave predložen je rok u kojem se mora izabrati predsjednik opštine nakon konstituisanja skupštine (30 dana). Unaprijeđena su rješenja koja su se odnose na pitanja vezana za odgovornost glavnog administratora, menadžera, starješina organa lokalne uprave, rukovodilaca stručnih i posebnih službi propisivanjem jasnih razloga kada navedenim licima može prestati mandat, odnosno kada se mogu razriješiti", kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, jedna od novina ovog zakona je i detaljno regulisanje statusnih pitanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, te precizna kategorizacija radnih mjesta i zvanja lokalnih službenika i namještenika,  kao i nova pravila i procedure za popunu radnih mjesta u lokalnoj samoupravi koja treba da obezbijede profesionalizaciju lokalne samouprave na svim nivoima.

"Predloženim rješenjima ovog zakona stvaraju uslovi da se lokalna samouprava organizuje u skladu sa principima profesionalnosti i depolitizacije.

U cilju upravljanja ljudskim resursima u opštini, propisano je da predsjednik opštine donosi kadrovski plan, u roku od 30 dana od dana donošenja budžeta. Uvođenje ovog instituta ima za cilj da obezbijedi blagovremeno planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu.Fukcionalna i efikasna lokalna uprava se ne može obezbijediti bez stalnog usavršavanja lokalnih službenika. Stoga je normativno unaprijeđena  funkcija upravljanja ljudskim resursima na lokalnom nivou", istakla je ministarka javne uprave.

Kako je kazala, dosadašnja zakonska rješenja na osnovu kojih je svaka jedinica lokalne samouprave imala disciplinsku komisiju pokazala su se kao neadekvatna rješenja, pa je novim Predlogom zakona predviđena njihova profesionalizacija,radi uštede i ekonomičnijeg i efikasnijeg vođenja disciplinskog postupka i postupka po žalbama lokalnih službenika i namještenika.

"Polazeći od toga da se na određena pitanja, u dijelu lokalnog službeničkog sistema primjenjuju odredbe Predloga zakona o državnim službenicima i namještenicima koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri, nužno se nameće da istovremeno počne primjena oba zakona, pa predloženo je da ovaj zakon Skupština usvoji po skraćenom postupku", zaključila je Pribilović.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.