Karadžić: Žabljaku potreban aerodrom

Za razvoj turizma

Karadžić: Žabljaku potreban aerodrom

Dosadašnja vlast se ponašala neodgovorno, pa je jedan davno aktivni aerodrom zapostavila. Godine 1961. počela je izgradnja aerodroma „Žabljak“ na Jezerima, a već 2 godine kasnije JAT je uveo redovnu liniju Beograd – Žabljak, kada je avion DC-3 slijetao na aerodrom u Jezerima, saopštio je Radoje Karadžić, funkcioner žabljačkih Demokrata

On kaže da aktuelna DPS vlast nije razmišljala ozbiljno i pragmatično o potrebi vazdušnog saobraćaja kao aksioma razvoja turizma na Durmitoru, Žabljaku i regionu.

"Nema razvoja turizma bez vazdušnog saobraćaja kao vrste saobraćaja koja je trenutno u neopisivoj ekspanziji. Uloga avio saobraćaja u razvoju turizma Crne Gore je nezaobilazna činjenica. Sadašnji turista se teško odlučuje da krene na Žabljak, u Pljevlja ili Plužine ako ne bude mogao za par sati biti na planini, kao destinaciji. Za tako nešto nam treba aerodrom u Žabljaku. Vrlo malo novca treba da se uradi ovaj aerodrom, a korist bi bila nemjerljiva. Primjer za to nam je aerodrom u Nikšiću, gdje je državnom investicijom od preko 1,5 miliona eura izgrađena betonska pista, rulna staza, platforma i hangar. Koliko je to kilometara magistralnog puta i slično? Poređenja su jasna, a neuporediva korist je na strani aerodroma", ocjenjuje funkcioer Demokrata.

Smatra da Aerodrom Žabljak, treba dovesti najmanje do kategorije 3C.

"Sjajni klimatski uslovi, za ljetnji i zimski turizam, izvanredna su osnova za razvoj ove vazdušne destinacije. Topografski uslovi lokacije Aerodroma i heliodroma "Žabljak", koji bi bio smješten u neposrednoj blizini grada Žabljaka, u jugoistočnom kursu 165 na 5.9 km od centra Žabljaka, na mjestu starog aerodroma  na lokaciji u Jezerima. Data lokaciji odgovara za sve neophodne procedure i postupke koje treba preduzeti prilikom izgradnje nekog aerodroma, pri tom poštujući sva međunarodna pravila i propise kao i pravila i propise države Crne Gore", saopštio je on.

Ističe da bi uticaj aerodroma bi bio ogroman, te motor za regiju,  posebno za Durmitorsku.

"Nova vlast, predvođena Demokratama, napraviće studiju izvodljivosti i ako analiza pokaže opravdanost, pokrenuti  osmišljenu i kordiniranu kampanju, te uz pomoć stručnih lica i institucija  pripremiti program razvoja aerodroma", obećava Karadžić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.