Orhan Pamuk: Tramp uništava dobre stvari poput razumijevanja, tolerancije, radosti
Pamuk u Gradskoj knižari

Orhan Pamuk: Tramp uništava dobre stvari poput razumijevanja, tolerancije, radosti

Nobelovac, turski pisac Orhan Pamuk kritikovao je danas u Podgorici politiku američkog predsjednika Donalda Trampa u kontekstu priznanja Jerusalima za glavni grad Izraela.

Pamuk, koji boravi u Crnoj Gori je novinarima kazao da "ima puno poštovanje za osjećanja i bol koji proživljava narod Palestine".

On je poručio da Trampova odluka "ne smije dovesti do sukoba islamskog svijeta i Zapada".

Upitan da prokomentariše poslednju odluku američkog predsjednika koja je uzdrmala arapski svjet, Pamuk je kazao da Tramp "uživa da uništava liberalne ideje".

„Tramp uživa u razaranju libereralnih, egalitarnih ideja mira kojima svijet teži. On uništava dobre stvari poput razumijevanja, tolerancije, radosti. Ali sa druge strane, američka demokratija i institucije su jake i opiru mu se. Razumijem bol Palestinaca ali Trampove odlike ne smiju biti razlog za eskalaciju tenzija između islamskog i zapadnog svijeta. Nadam se da neće doći do sukoba tih civilizavcija koje treba da grade mirotvoran odnos. Ponekad mislim da sam uvijek između tih svijetova  i zato me to uvijek naročito pogađa.Mislim da je budućnost Turske na Zapadu, u razvoju liberalnog društva i dobrih odnosa sa zapadnim zemljima. Sad pišem jedan istorijski roman koji je smješten u 1900. godinu i puno čitam o tom periodu. To me je isksutvo istraživanja i pisanja naučilo da  kad god je Turska došla u sukob sa Zapadom, sloboda govora i prava manjina su stradale.“, kazao je Nobelovac.

Pamuk je nije krio zadoovoljstvo zbog posjete Crnoj Gori.

"Veoma sam srećan što sam ovdje. U Crnoj Gori popularnost mojih knjiga je ogromna i jedinstvena“, kazao je Orhan Pamuk sa kojim je danas upriličen susret sa autorima Nove knjige u Gradskoj knjižari.

Komentarišući crnogorska izdanja svojih romana (od strane podgoričke Nove knjige), Pamuk je govorio i o svojim književnim navikama:

„Ja puno radim i veoma sam disciplinovan kad je u pitanju pisanje, premda radim polako i strpljivo. Za četrdeset godina uspio sam da objavim deset knjiga. Ja sam srećan pisac koji je doživio da se njegove knjige prevedu na šezdeset šest jezika. Imam priliku da putujem svijetom i obilazim knjižare i srećem ljude poput vas. Jedina stvar koja me čini nesrećnim je politička situacija u mojoj zemlji, ali vjerujem da će se i to srediti.“, kazao je.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.