Sinđelić: Edi mi je rekao da DF nije htio da izađe bez oružja
Foto: Screenshot

Suđenje za pokušaj državnog udara

Sinđelić: Edi mi je rekao da DF nije htio da izađe bez oružja

U Višem sudu u Podgorici danas je održano suđenje za pokušaj državnog udara. Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević udaljeni su iz sudnice, a pitanja je danas svjedoku saradniku Saši Sinđeliću postavljao Sud. Suđenje se nastavlja 20. decembra.

Nakon što je tužioce Sašu Čađenovića i Milivoja Katnića nazvao ništarijama i ološima, sudija Suzana Mugoša udaljila je optuženog Andriju Mandića do kraja saslušanja svjedoka saradnika Saše Sinđelića. Do kraja saslušanja Sinđelića udaljen je i optuženi Milan Knežević, koji je tužioce nazvao "kriminalnom grupicom".

Na početku suđenja, optuženi Andrija Mandić saopštio je da je laž da je njegov sin ubica, kako je to juče kazao Sinđelić.

Mandić je tužioce Sašu Čađenovića i Milivoja Katnića nazvao ništarijama.

"Vi ćete da platite i pred bogom i pred zakonom i pred ljudima. Vas dvojica ste tako loši ljudi, vi ste ništarije", rekao je Mandić, nazivajući ih i ološima.

Optuženi Milan Knežević zatražio je od sudije Mugoša da bude udaljen do kraja dokaznog postupka. Tužioce je nazvao "kriminalnom grupicom", nakon čega mu je oduzeta riječ.

"Ja želim da se ovo vijeće izjasni o mom zahtjevu da me udaljite iz ove sudnice do kraja dokaznog postupka, jer ste pristrasno dozvoljavali presuđenom ubici da nas vrijeđa", rekao je Knežević.

Advokat odbrane Dušan Radosavljević ukazao je na "nedostatke kojima je utvrđen status svjedok saradnik". On je saopštio da smatra da "rješenje ima takvih procesnih nedostataka, ne samo imena i prezimena tog lica, nego i datuma kada je održana sjednica".

Svjedok saradnik je u nastavku suđenja odgovarao na pitanja sudije Mugoša. Sinđelić je rekao da je Edi u poruci koju mu je poslao napisao da bi "trebalo da se digne narod i da se sruše ta gov..., ta mafija". Sinđelić je rekao da mu je to izgledalo kao da je riječ o njegovom mišljenju. 

Na pitanje sudije Mugoša je li Edi pominjao imena političara kojima je dat novac, Sinđelić je rekao da "nije poimenice govorio tom i tom".

"On je govorio da su to lideri Demokratskog front (DF), ali nije rekao imena. Neću da kažem ono što ne znam", kazao je Sinđelić.

Svjedok saradnik je rekao da mu Edi nije saopštio gdje se borbena grupa nalazi. 

"Govorio mi je o rasporedu policije, to je bilo nakon hapšenja, jer on nije htio da odustane i rekao mi je da DF nije htio da izađe bez oružja. Tako je on rekao", istakao je Sinđelić.

 Pravo ime i prezime Edija (Eduard Šišmakov) Sinđelić je, kako je rekao, prvi put vidio kroz postupak. On je prepoznao Edija sa fotografije pasoša.

 

Sud je konstatovao da prva strana originala pasoša Sinđelića odgovara kopiji koja se nalazi u spisima predmeta i čini sastavni dio zapisnika o saslušanju savjedoka saradnika.31

Foto: Screenshot

"I sljedeća strana koja se može označiti kao Viza 03, odgovara kopiji koja se nalazi u spisima predmeta, gdje su konstatovani ulazno-izlazni pečati", saopštila je sudija Mugoša.

Sud je preslušao telefonski razgovor Saše Sinđelića s Nemanjom Ristićem. Sinđelić je nakon preslušanog snimka rekao da "ga je Ristić namjestio", i da je u pitanju razgovor prije njihovog susreta.

Preslušan je i drugi razgovor, za koji Sinđelić navodi da je vodio s Pajom (Velimirovićem), a za koji kaže da ne zna kako je snimljen.

"Po onome što ja znam to je nemoguće. Je li on rekao nekom da snimi, ja to ne znam, ali je činjenica da snimak postoji. Ovo što on govori o helikopteru to je dron, on je prost čovjek, ne zna što je dron. Da ne bude zabune, to je dron", rekao je Sinđelić.

 Sud je preslušao treći telefonski razgovor, za koji Sinđelić tvrdi da se vodio između Paje i Edija.

"Paja nije smio nikako da okreće broj. On nije mogao da nađe ovog Dikića, odnosno Nikolu, i on je onda zvao sve brojeve redom da bi uspostavio kontakt. On se onda obratio ovom Rusu misleći vjerovatno da je on Nikola", rekao je Sinđelić.

Sinđelić je rekao da mu je Dikić poslao fotografije nekih ustanova koje mu on, kako je rekao, nije tražio.

Kodex/Rtcg

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.